Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

EU-kokoukset
Valtiovarainministerit keskustelevat euroalueen talousarviovälineestä ja lähivuosien painopisteistä talous- ja rahoitusasioissa

Valtiovarainministeriö
4.4.2019 8.29
Tiedote
Petteri Orpo euroryhmän kokouksessa Brysselissä 11.3.2019.
Arkistokuva: EU

Valtiovarainministerit käsittelevät Bukarestin EU-kokouksissa muun muassa pääomamarkkinaunionia ja euroalueen talousarviovälinettä. Euroryhmä kokoontuu perjantaina 5. huhtikuuta, ja EU-maiden valtiovarainministerit pitävät epävirallisen kokouksen perjantaina ja lauantaina.

Suomea edustavat Romaniassa valtiovarainministeri Petteri Orpo, Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn ja valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Tuomas Saarenheimo.

Talousarviovälineestä tukea rakenteellisiin uudistuksiin

Euroryhmä jatkaa keskustelua euroalueen talousarviovälineestä, jonka tavoitteena on edistää euroalueen lähentymistä ja kilpailukykyä. Välineestä voitaisiin myöntää rahoitusta rakenteellisten uudistusten ja investointien toteuttamiseen niiden aiheuttamien todellisten kustannusten perustella. Tällä kertaa ministerit keskustelevat talousarviovälineen hallintomallista.

Euroryhmä saa tilannekatsauksen Kreikan uudistusten etenemisestä. Ministerit arvioivat katsauksen perusteella, voidaanko Kreikalle vapauttaa tuloutuksia niiden Kreikan velkakirjojen tuotoista, jotka ovat euromaiden kansallisten keskuspankkien hallussa.

Lisäksi euroryhmä keskustelee muun muassa yhteisestä talletussuojasta. Keskustelut talletussuojasta ja talousarviovälineestä käydään laajennetussa kokoonpanossa, johon kuuluvat kaikki EU-maat paitsi Britannia.

Tietoa euroryhmän aiheista (neuvoston sivut, päivitetään kokouksen jälkeen)

Painopisteinä pankki- ja pääomamarkkinaunioni

Epävirallisen valtiovarainministerikokouksen aiheita ovat

  • lähivuosien painopisteet talous- ja rahoitusasioissa: pankki- ja pääomamarkkinaunionin loppuunsaattaminen, rahanpesun vastainen toiminta, talouspoliittisen koordinaatiokehikon arviointi sekä digitaalisen talouden verotus
  • pääomamarkkinaunionin tulevaisuus: kestävä rahoitus ja finanssiteknologia
  • verotus ja työmarkkinat: verotuksen rooli talouskasvun tukemisessa ja työvoiman liikkuvuuden taloudelliset vaikutukset.

Tietoa epävirallisen ministerikokouksen aiheista (puheenjohtajamaa Romanian sivut, päivitetään kokouksen jälkeen, englanniksi)

Lisätietoja:

Finanssineuvos Martti Salmi, puh. 0400 510 304, martti.salmi(at)vm.fi
Ministerin erityisavustaja Elisa Tarkiainen (mediayhteydet Bukarestissa), puh. 0400 774789, elisa.tarkiainen(at)vm.fi

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit. Virallisten kokousten lisäksi ministerit kokoontuvat epävirallisesti kaksi kertaa vuodessa.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.

Petteri Orpo Rahoitusmarkkinat Talouspolitiikka Verotus