Hyppää sisältöön
Media

Viestintäjohtajan kaksi virhettä ja yksi kysymys

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 22.10.2015 16.40
Kolumni

Millä säännöillä pelataan, kun toimittaja on kaksoisroolissa? kysyy viestintäjohtaja Liinu Lehto.

Puhelin soi valtiovarainministeriössä. Virkamies vastaa, ja soittaja on toimittaja-käsikirjoittaja Jari Hanska. Hanska pyytää haastattelua hallintarekisteröinnistä Voima-lehteen.

Myöhemmin Ryhmäteatteri esittää nauhoituksen puhelinkeskustelusta Eduskunta I -näytelmässä. Hanska ei ollut kertonut virkamiehelle, että käyttäisi haastattelua näytelmässä.

Samantyyppinen episodi tapahtui myös Eduskunta III:n aikaan. Jari Hanska pyysi haastattelua virkamieheltä, joka ohjasi Hanskan esimiehensä puheille. Myös tätä nauhoitusta käytettiin näytelmässä.

Kun koin Hanskan rikkoneen journalistin ohjeita, oli vaikea luottaa siihen, että Hanska noudattaisi hallintarekisteriä käsittelevän taustatilaisuuden pelisääntöjä. Taustatilaisuus perustuu siihen, että virkamiehet voivat puhua vapaammin monimutkaisista ja keskeneräisistä asioista, kun heitä ei siteerata. Tietoja toimittajat voivat hyödyntää normaalisti jutuissaan.

Virhe 1: Epäselvä perustelu pois sulkemiselle

Perustelin Hanskalle hänen jättämistään pois sillä, että ministeriössämme ei ole luottamusta häntä kohtaan. Tämä oli erittäin poikkeuksellinen tapaus pitkän viestintäurani aikana.

Luottamuksella en todellakaan tarkoita sitä, että toimittajan tulisi ansaita luottamus saadakseen meiltä tietoa.

Valtiovarainministeriö ei edellytä eikä määritä toimittajien luotettavuutta. Kaikki toimittajat ovat tervetulleita tiedotustilaisuuksiimme. Kun puhutaan taustoittavista tilaisuuksista, toiveemme kuitenkin on, että yhteisiä pelisääntöjä noudatetaan.

Olen pahoillani, että olen ilmaissut itseäni epäselvästi.

Virhe 2: Osallistujien valikointi tärkeässä aiheessa

Tänään pidettyyn taustoittavaa tilaisuuteen oli aluksi kutsuttu vain muutamia toimittajia ja medioita, jotka olivat osoittaneet kiinnostusta aiheeseen. Näin jälkeenpäin ajateltuna kutsu tilaisuuteen olisi pitänyt lähettää heti kaikkiin toimituksiin, kun ottaa huomioon asian yleisen mielenkiinnon.

Dialogi median ja virkamiesten välillä on ministeriöllemme ensiarvoisen tärkeää.  Järjestämme säännöllisesti tausta- ja tiedotustilaisuuksia, ja virkamiehemme antavat päivittäin haastatteluja ja taustatietoja.

Olemme järjestäneet taustatilaisuuksia avoimella kutsulla medialle tai kohdistettuna kutsuna niille toimittajille, jotka ovat olleet aiheesta kiinnostuneista ja kyselleet aiheesta. Tiedotustilaisuudet ovat aina avoimia kaikille toimittajille.

Avoin kysymys

Tämän asian ytimessä on kysymys, minkä sääntöjen mukaan pelataan, jos toimittaja toimii kaksoisroolissa?

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimonen kirjoittaa, että journalistin ohjeet eivät koske näytelmiä. Hänestä olisi kuitenkin hyvä, että journalisteiksi esittäytyvät ja sellaisina tunnetut toimittajat noudattaisivat vapaaehtoisesti journalistin ohjeita myös tehdessään muita julkisia töitä kuin juttuja tiedotusvälineille.

Lopuksi on vielä hyvä todeta: valtiovarainministeriötä saa, voi ja pitää kritisoida. Me kestämme sen ja pyrimme ottamaan opiksi.

Risto Uimosen kirjoitus (JSN:n sivut)

Liinu Lehto

viestintäjohtaja, @LiinuLehto

Rahoitusmarkkinat