Hyppää sisältöön
Media

Vuoden 2022 ennakollinen kuntien peruspalveluiden valtionosuuslaskelma on päivitetty

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 1.7.2021 12.14
Tiedote

Valtiovarainministeriö on päivittänyt vuoden 2022 ennakollisen laskelman, joka kokoaa yhteen kuntien peruspalveluiden rahoituksen.

Valtionosuuslaskelmassa on myös esitetty ennakollinen tieto vuoden 2022 kotikuntakorvauksesta. Opetuksen järjestäjä on oikeutettu kotikuntakorvaukseen, kun oppilas suorittaa oppivelvollisuuttaan muussa kuin oman kotikuntansa esi- tai perusopetuksessa.

Päivitetyssä laskelmassa on otettu huomioon tiedossa olevat määräytymistekijätiedot sekä muut kuntien peruspalveluiden valtionosuuksiin vaikuttavat taustatiedot. Verotuloihin perustuva valtionosuuden tasauslaskelma on laskettu Verohallinnon vuoden 2020 ennakollisen maksuunpanotiedon perusteella.

Kunnat voivat hyödyntää laskelmaa talousarviovalmistelussa

Laskelma on ennakollinen, ja kunnat voivat hyödyntää sitä talousarviovalmistelussa. Laskelmaa päivitetään vielä kuluvan vuoden aikana muun muassa kuntien peruspalveluiden hintaindeksin, määräytymistekijöiden, verotulomenetysten kompensaatioiden ja verotuloihin perustuvan tasauksen osalta.

Kuntien rahoitusjärjestelmä koostuu kuntien omista tuloista ja valtion rahoituksesta. Tärkeimpiä tulolähteitä ovat verotulot ja valtionosuudet. Valtionosuudet muodostavat suunnilleen neljäsosan kuntien tulorahoituksesta. Valtionosuuksien tarkoituksena on taata kuntien vastuulla olevien julkisten palvelujen saatavuus koko maassa.

Lisätietoja:
finanssiasiantuntija Unna Heimberg, puh. 0295 530 280, unna.heimberg(at)vm.fi (2.8. alkaen)