FI SV

Valtiovarainministeri Petteri Orpo:
Suuret väylähankkeet toteutuvat, kun hyötyjät lähtevät mukaan

Valtiovarainministeriö 29.1.2019 15.58
Tiedote

Valtiovarainministeri Petteri Orpo pitää tärkeänä, että isojen liikennehankkeiden rahoittamiseen käytetään uusia rahoitustapoja.

Ministeri Orpo puhui Kuntaliiton kaupunkipoliittisessa työryhmässä tiistaina. Ministeri Orpon teettämä valtiovarainministeriön työryhmätyö hankeyhtiö-mallista julkaistiin joulukuussa. 

Ministeri Orpon mukaan valtiovarainministeriön ja liikenne- ja viestintäministeriön yhdessä jatkovalmistelema hankeyhtiömalli on lupaava keino miljardiluokan kansallisten hankkeiden toteuttamiseen.

"Pidän hankeyhtiö-mallia hyvänä keinona viedä eteenpäin isoja infrahankkeita  – kuten Pääradan kehittämistä, Turun tunnin junaa ja itärataa. Kansalliset hankkeet tulevat kaupunkien välistä saavutettavuutta ja työvoiman liikkuvuutta ja ovat koko Suomen kasvun kannalta olennaisia", ministeri Orpo sanoo.

Ministeri Orpon mukaan budjettirahoitusta väyläverkon kunnossapitoon ja uusiin liikennehankkeisiin on tarpeisiin nähden niukasti.

"Liikenneverkossa on yli kaksi miljardia korjausvelkaa. Ympäri Suomea on lukuisia maakunnallisia hankkeita, jotka ovat tärkeitä kaupunkien kehitykselle. Lisäksi ovat kansalliset hankkeet, kuten Turun tunnin juna ja päärata, jotka ovat miljardiluokan hankkeita."

"Jos isot liikennehankkeet voidaan toteuttaa hankeyhtiöiden avulla, budjettirahoitus riittää  paremmin perustienpitoon ja maakunnallisiin liikennehankkeisiin. Hankeyhtiöt ovat tapa tuoda uutta rahoitusta liikenteen rahoitukseen, mutta ne vaativat alueiden toimijoiden vahvaa panostusta. Alueiden kaupungit ovat suurten liikennehankkeiden keskeisiä hyötyjiä ja niiden osallistuminen hankkeiden toteuttamiseen on erittäin tärkeää."

Väylä tulevaan - Infrahankkeiden toteuttamista yhtiömallilla selvittävän työryhmän raportti (julkaistu 20.12.2018)

Uusia loppurahoittajia suurille väylähankkeille (tiedote 20.12.2018)

Lisätietoja:

Valtiosihteeri Anna-Kaisa Ikonen, puh. 02955 30524 anna-kaisa.ikonen(at)vm.fi

Erityisavustaja Heikki Kuutti Uusitalo, puh. 050 302 8246, heikki.kuutti.uusitalo(at)vm.fi

Petteri Orpo Talouspolitiikka