Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Automatiskt utbyte av uppgifter om finansiella konton kan eventuellt utvidgas

Finansministeriet
13.7.2018 11.34
Nyhet

Det är möjligt att Finland kunde få uppgifter om finländares inkomster och förmögenheter i vissa länders banker samt finansierings- och försäkringsinstitut redan från år 2017, ifall parterna ger sitt samtycke till utbytet av uppgifter.

Vissa länder utanför EU har inte hunnit med i det första skedet av tillämpningen av OECD:s rapporteringsstandard för utbyte av uppgifter om finansiella konton (Common Reporting Standard - CRS), eftersom de inte ännu uppdaterat sin lagstiftning. OECD:s avtal möjliggör emellertid utbyte av uppgifter om finansiella konton redan från år 2017, förutsatt att parterna ger sitt samtycke till detta. 

Finland har den 13 juli 2018 för egen del vid föredragningen för republikens president beslutat att ge sitt samtycke till detta slags utbyte av uppgifter om finansiella konton. 

Bland annat Bahamas, Hongkong, Macao, Qatar och Panama kunde vara eventuella parter om de utfärdar motsvarande besked. Finland kunde i det fallet få uppgifter om finländares inkomster och förmögenheter i dessa länders banker samt finansierings- och försäkringsinstitut redan från år 2017.

Beslut om samtycke (på finska)

Ytterligare information:

Anders Colliander, konsultativ tjänsteman tfn 02955 30289, anders.colliander(at)vm.fi