Hyppää sisältöön
Media

Asetusluonnos väestötietojärjestelmästä annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta lausuntokierrokselle

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 22.3.2021 15.24
Tiedote

Valtiovarainministeriö pyytää lausuntoja asetusluonnoksesta, jolla on tarkoitus varmistaa henkilötunnusten riittävyys. Luonnos valtioneuvoston asetukseksi väestötietojärjestelmästä annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta on valmisteltu osana henkilötunnuksen uudistamista ja valtion takaaman identiteetin hallinnoimista koskevaa hanketta.

Yhtenä henkilötunnuksen uudistamisen hankkeen tavoitteena on varmistaa henkilötunnusten riittävyys. Nykyiset henkilötunnuksen muodostamissäännökset rajaavat käytettävissä olevat henkilötunnukset henkilöiden syntymäpäivä- ja sukupuolikohtaisesti. Nykymuotoisten henkilötunnusten arvioidaan ilman ehdotettua asetusmuutosta loppuvan tietyiltä päiviltä seuraavan 2–3 vuoden aikana. 

Asetusluonnoksen mukaan nykyisten henkilötunnusten välimerkkien lisäksi otettaisiin käyttöön uusia syntymävuosisadan osoittavia välimerkkejä. Uusia välimerkkejä annettaisiin, kun kyseiselle syntymäpäivälle ei ole enää annettavissa nykyisin käytössä olevia välimerkkejä. Ehdotettu muutos tulisi voimaan 1.1.2023.

Lausuntoaika päättyy 3.5.2021. Lausuntopyyntö ja asetusluonnos on julkaistu Lausuntopalvelu.fi:ssä. 

Henkilötunnuksen uudistamisen hankkeen muiden osa-alueiden valmistelua jatketaan, ja niistä on tarkoitus antaa hallituksen esitys eduskunnalle keväällä 2022. Hankkeen toimikausi on 1.12.2020–31.12.2022.

Lisätietoja:

lainsäädäntöneuvos, yksikön päällikkö Sami Kivivasara, p. 02955 30023, [email protected]
erityisasiantuntija Perttu Wasenius, p. 02955 30039, [email protected]