Hyppää sisältöön
Media

Digitalisaatio 2020 -ryhmä alkaa seurata digitalisaatiotavoitteiden toteutumista

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 4.12.2015 9.59
Tiedote

Valtiovarainministeriö on asettanut hallitusohjelman digitalisaatiotavoitteiden ja julkisen hallinnon ICT-kehittämisen seurantaryhmän (Digitalisaatio 2020). Sen tehtävänä on tukea asiakaslähtöistä ja elinkeinoelämän toimintaa vauhdittavaa julkisen hallinnon digitalisaatiouudistusta.

– Hyvää hallintoa ja sujuvuutta mielivän Suomen valtion, kuntien ja muiden julkisten tahojen tulee ottaa digin mahdollisuudet vikkelästi käyttöön. Paperinen ja arjen virka-aikaan sidottu julkinen hallinto ei vastaa enää sitä käsitystä, mikä ihmisillä on hyvin toimivista palveluista. Digitalisaatio 2020 -ryhmä auttaa hallitusta rakentamaan digitaalista Suomea, toteaa työryhmän asettanut kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen.
 
Ryhmän puheenjohtajana toimii valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen ja varapuheenjohtajana Pekka Ala-Pietilä. Ryhmään on kutsuttu jäseniksi julkisen sektorin ja elinkeinoelämän ICT-vaikuttajia.  

Hallitusohjelmassa on asetettu kymmenen vuoden tavoitteeksi, että Suomi on ottanut tuottavuusloikan julkisissa palveluissa ja yksityisellä sektorilla tarttumalla digitalisaation mahdollisuuksiin ja purkamalla turhaa sääntelyä ja byrokratiaa. Hallituskauden tavoitteena on kehittää käyttäjälähtöiset, tuottavuutta ja tuloksellisuutta nostavat yhden luukun digitaaliset julkiset palvelut. Digitalisaatio on samalla hallituksen strategian läpileikkaava teema.

Digitalisaatio 2020 -ryhmä toimii hallituksen nimeämän toimintatapojen uudistamisen ministerityöryhmän ja VM:n julkisen hallinnon ICT-toiminnon neuvoa-antavana elimenä. Työryhmän painopiste on julkisen sektorin toiminnan kehittämisessä ja koordinoinnissa, automatisoinnissa ja digitalisoinnissa. Ryhmä auttaa kiihdyttämään poikkihallinnollisia hankkeita.

Työryhmä kokoaa tilannekuvaa hallitusohjelman digitalisaatiotavoitteiden sekä niitä edistävien julkisen hallinnon kehittämishankkeiden toteutumisesta ja tuloksista. Ryhmä arvioi kehittämishankkeiden resursseja ja kustannushyötyjä sekä ehdottaa tarvittaessa korjaavia toimenpiteitä.
 
Työryhmä tukee myös uusien itsehallintoalueiden tietojärjestelmien sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden älykkäiden ratkaisujen valmistelua.  

Seurantaryhmän toimikausi on asetettu hallituskauden loppuun. Se jatkaa osaltaan edellisen hallituskauden aikana toimineen ICT 2015 -seuranta -ryhmän työtä.
 

Lisätietoja:

Valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen, puh. 02955 530 143, [email protected]
Erityisavustaja Tuomas Vanhanen, puh. 02955 530 216, [email protected]


Asettamispäätös

Valtioneuvoston hankesivut