Hyppää sisältöön
Media

Eduskunta hyväksyi Puolustuskiinteistöjen perustamisen 

puolustusministeriövaltiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 9.12.2020 15.09
Tiedote

Eduskunta on hyväksynyt hallituksen esityksen laiksi Senaatti-kiinteistöistä ja Puolustuskiinteistöistä. Uudistuksella kehitetään puolustushallinnon kiinteistöjen hoitoa ja hallintaa palvelemaan puolustushallinnon tarpeita aiempaa paremmin. Ehdotuksen tavoite on myös hillitä toimitilakustannusten nousua. 

Esityksen mukaan Senaatti-kiinteistöt-liikelaitoksesta muodostetaan kahden liikelaitoksen muodostama Senaatti-konserni. Senaatti-kiinteistöt toimisi emoliikelaitoksena ja Puolustuskiinteistöt sen tytärliikelaitoksena. Valtiovarainministeriö ja puolustusministeriö ovat valmistelleet hanketta tiiviissä yhteistyössä Senaatti-kiinteistöjen, Rakennuslaitoksen ja puolustusvoimien kanssa. 

”Valmisteluun osallistuneille kuuluu suuri kiitos, kun saamme tämän merkittävän uudistuksen maaliin. On myös tärkeää, että uuteen organisaatioon siirtyvä henkilöstö saa nyt varmuuden siitä, miten työt jatkuvat. Uskon, että uudella mallilla saamme tehokkuutta tilojen hoitoon ja kehittämiseen puolustusvoimien tarpeeseen”, sanoo kuntaministeri Sirpa Paatero.

Yhden luukun periaate parantaa valmiutta 

”Puolustuskiinteistöt tulee olemaan Puolustusvoimien strateginen kumppani, jolla on itsenäinen ja välitön toimintakyky sekä valmius tukea Puolustusvoimia kaikissa olosuhteissa. Se tulee vastaamaan siitä, että maanpuolustukseen tarkoitetut tilat ovat käyttövalmiina kaikissa turvallisuustilanteissa. Asiakaslähtöisyys on uuden organisaation keskiössä – se perustetaan Puolustusvoimien tarpeita ajatellen. Uudella järjestelyllä myös parannetaan valtion kiinteistöorganisaation valmius- ja turvallisuusosaamista”, puolustusministeri Antti Kaikkonen toteaa.

Puolustuskiinteistöjen tehtävä on tuottaa tilapalvelut Puolustusvoimille ja sen määrittämille kumppaneille. Valmistelun lähtökohtana on ollut toimintamalli, jonka mukaan Puolustuskiinteistöt vastaa tilojen ja alueiden toimivuudesta ja Puolustusvoimat niiden käytöstä. Tavoitteena on selkeyttää puolustushallinnon kiinteistöjärjestelmää. Senaatti-kiinteistöt tuottaa palvelut muille valtionhallinnon asiakkaille, sekä vastaa konsernille yhteisten palvelujen tuottamisesta. 

Rakennuslaitoksen ja Senaatin muutoksen kohteena oleva henkilöstö siirtyy uuteen organisaatioon vanhoina työntekijöinä. Uudessa konsernissa tulee olemaan noin 1100 työntekijää.

Presidentin on määrä vahvistaa laki 18.12.2020. Puolustuskiinteistöjen on määrä aloittaa toimintansa 1.1.2021. 

Lisätietoja:

Valtiovarainministeriö:

finanssineuvos Tero Meltti, p. 0295 530 770, tero.meltti(at)vm.fi 
hankejohtaja Lasse Koponen, p. 050 421 0767, lasse.koponen(at)vm.fi

Puolustusministeriö:

kiinteistö- ja ympäristöyksikön johtaja Sara Kajander,  p. 0295 140 080, sara.kajander(at)defmin.fi