Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

IMF ja Maailmanpankki käsittelevät koronakriisin taltuttamista

Valtiovarainministeriö
16.4.2020 8.28
Tiedote
Valtiovarainministeri Katri Kulmuni.

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) ja Maailmanpankki linjaavat talouden tukemista, kun järjestöt pitävät kevätkokouksensa verkossa 16.–17. huhtikuuta.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni edustaa Pohjoismaita ja Baltian maita kansainvälisen valuutta- ja rahoituskomitean kokouksessa. Komitea ohjaa IMF:n toimintaa.

IMF myöntää rahoitustukea

Lukuisat jäsenmaat ovat jo pyytäneet rahoitustukea IMF:ltä koronakriisin vuoksi. Valuutta- ja rahoituskomitean on tarkoitus linjata, miten IMF jakaa rahoitustukea jäsenmaille. Järjestön johtokunta pyrkii käsittelemään pyynnöt nopeutetusti.

”IMF ja Maailmanpankki ovat avainasemassa, kun pyrimme taltuttamaan koronakriisiä. Tarvitsemme tehokkaan ja koordinoidun ratkaisun”, ministeri Kulmuni sanoo.

IMF ennustaa, että maailmantalous supistuu kolme prosenttia tänä vuonna. Pudotus on suurempi kuin vuosien 2008–2009 finanssikriisissä. IMF korostaa, että ennusteeseen sisältyy epävarmuutta ja riskit ovat kallellaan vielä heikommalle kehitykselle.

Maailmanpankki tukee terveydenhuoltoa ja yrityksiä

Maailmanpankki on jo koonnut 14 miljardin dollarin (noin 12,8 miljardin euron) kriisipaketin vastatakseen koronakriisiin. Tästä 6 miljardia dollaria on lainoja ja lahjarahaa, joilla vahvistetaan asiakasmaiden terveydenhuoltoa. Loput 8 miljardia dollaria menevät yritysten maksuvalmiuden ylläpitoon.

Maailmanpankin toimia käsitellään kehityskomiteassa, jossa Pohjoismaita ja Baltian maita edustaa Norjan kansainvälisen kehityksen ministeri Dag-Inge Ulstein.

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Minna Nikitin (IMF), puh. 02955 30490, minna.nikitin(at)vm.fi
Erityisasiantuntija Eeli Jaakkola (Maailmanpankki), puh. 02955 30160, eeli.jaakkola(at)vm.fi
Ministerin erityisavustaja Janne Kaisanlahti, puh. 040 708 4832, janne.kaisanlahti(at)vm.fi

Katri Kulmuni Talouspolitiikka