Hyppää sisältöön
Media

Suomen kestävän kasvun ohjelman valmistelu etenee

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 19.1.2021 16.46
Tiedote

Hallitus valmistelee alustavan version EU-rahoitteisesta Suomen kestävän kasvun ohjelmasta helmikuun aikana. Aikataulua linjasi Suomen kestävän kasvun ministerityöryhmä ensimmäisessä kokouksessaan tiistaina 19. tammikuuta.

Kestävän kasvun ohjelma vauhdittaa uudistumista, tuottavuutta ja talouskasvua. Tärkeinä sisällöllisinä painopisteinä ovat vihreä siirtymä ja digitalisaatio.  Ohjelman rahoitus tulee suurelta osin EU:n kertaluonteisesta elpymis- ja palautumistukivälineestä.

Suomen kestävän kasvun ministerityöryhmä ohjaa ohjelman valmistelua sekä ohjaa ja seuraa sen toimeenpanoa. Puheenjohtajana toimii valtiovarainministeri Matti Vanhanen.

Muutoksia Suomen osuuteen

Euroopan komissio antoi äskettäin uuden arvion Suomen osuudesta elpymis- ja palautumistukivälineen avustuksista. Komission mukaan Suomen osuus olisi reilut 2 miljardia euroa käyvin hinnoin. Summa on pienempi kuin on arvioitu eduskunnalle joulukuun alussa annetussa selonteossa. Hallitus linjasi alustavasti Suomen rahoituksen käytön painopisteistä jo budjettiriihessä 2020. 

Kestävän kasvun ministerityöryhmä tulee lähiviikkoina linjaamaan, miten rahoituksen kohdentumista sopeutetaan komission uuden arvion perusteella. 

Alustava versio Suomen kestävän kasvun ohjelmasta on tarkoitus saada valmiiksi ja lähettää EU:n komission arvioitavaksi helmikuun aikana.

Elpymis- ja palautumisvälineen mukaisista kansallisista ohjelmista käytiin myös laajaa keskustelua EU-maiden valtiovarainministerien videoneuvottelussa tiistaina. 

”Keskustelun johtopäätöksenä oli tarve suunnata investointeja suunnitelmallisiin ja tavoitteellisiin uudistuksiin, joilla saadaan aikaa pysyvää muutosta kasvun ja tuottavuuden vahvistamiseksi”, valtiovarainministeri Vanhanen sanoi kokouksen jälkeen.  

Jotta jäsenmaat saavat EU-rahoituksen käyttöönsä, jokaisen maan pitää hyväksyä kansallisessa parlamentissaan päätös EU:n omista varoista eli EU-budjetin tulopuolesta, jolla elpymis- ja palautumisväline rahoitetaan. Suomessa hallitus antaa lähiviikkoina esityksen asiasta eduskunnalle.

Valtiovarainministeriö ja muut ministeriöt jatkavat keväällä keskustelua myös sidosryhmien kanssa Suomen kestävän kasvun ohjelmasta. Eduskunnalta odotetaan mietintöä kestävän kasvun ohjelman selonteosta helmikuussa. 

Suomi toimittaa ehdotuksensa Euroopan komissiolle huhtikuun loppuun mennessä.

Lisätietoja:

Valtiosihteeri Maria Kaisa Aula, puh. 050 530 9697, mariakaisa.aula(at)vm.fi
Finanssineuvos Laura Vartia, puh. 029 5530 228, laura.vartia(at)vm.fi

Talouspolitiikka