Hyppää sisältöön
Media

Komissio näkee riskejä Suomen julkisen talouden kehityksessä

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 16.11.2016 14.37
Tiedote

EU:n komissio arvioi, että Suomi kuuluu ryhmään maita, joilla nähdään olevan riskejä vakaus- ja kasvusopimuksen määräysten rikkomiseen. Suomen ei kuitenkaan tarvitse toimittaa uutta talousarviosuunnitelmaa komissiolle.

Komissio julkisti keskiviikkona 16. marraskuuta arvionsa euroalueen maiden alustavista talousarviosuunnitelmista ensi vuodelle. Komissio arvioi lausunnoissaan, miten jäsenmaat noudattavat EU:n julkisen talouden sääntöjä.

Suomi pysyi samassa kategoriassa vakaus- ja kasvusopimuksen noudattamisen suhteen kuin aiemmin. Komissio ei pitänyt riskejä niin vakavina, että olisi pyytänyt uuden talousarviosuunnitelman ensi vuodelle.

– Komission arvio on odotustemme mukainen. Vaikka komissio ei pyytänytkään meiltä uutta talousarvioesitystä, on tilanne edelleen huolestuttava. Kevään puolivälitarkastelussa hallitus arvioi julkisen talouden tilanteen. Mielestäni tarvittaessa täytyy tehdä korjaavia toimia, jotta Suomen talous voidaan palauttaa kestävälle uralle, sanoo valtiovarainministeri Petteri Orpo.

Euroryhmä eli euromaiden valtiovarainministerit käsittelevät komission lausuntoja 5. joulukuuta. Ministerien on tuolloin tarkoitus antaa julkilausuma euroalueen julkisesta taloudesta.

Komission tiedote (englanniksi)
Ministeri Orpo: Suomi on sitoutunut EU:n taloussääntöihin (tiedote 27.10)
Komissio pyysi lisätietoja Suomen alustavasta talousarviosuunnitelmasta (tiedote 25.10.)
Suomi lähetti ensi vuoden alustavan talousarviosuunnitelman EU:lle (uutinen 13.10.)

Lisätietoja:

Finanssineuvos Marketta Henriksson, puh. 02955 30441, marketta.henriksson(at)vm.fi
Erityisavustaja Elisa Tarkiainen, puh. 0400 774789, elisa.tarkiainen(at)vm.fi

Petteri Orpo Talouspolitiikka