Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Selvitys nopeavaikutteisista toimista osaavan työvoiman varmistamiseksi on valmistunut

Valtiovarainministeriö
9.9.2021 15.54
Tiedote

Valtiovarainministeri Annika Saarikko asetti 12. elokuuta valtiosihteeri kansliapäällikkönä Juha Majasen selvittämään nopeavaikutteisia toimenpiteitä, joilla parannetaan osaavan työvoiman saatavuutta sekä avoimien työpaikkojen ja työnhakijoiden kohtaamista.

Pula osaavasta työvoimasta ja työmarkkinoiden kohtaantoon liittyvät ongelmat uhkaavat rajoittaa talouden kasvua. Ongelmien taustalla on sekä suhdannetilanteesta että koronaepidemiasta johtuvia syitä. Samaan aikaan muun muassa sosiaali- ja terveysalan osaajapulan taustalla on myös väestön vanhenemisesta ja työikäisen väestön määrän vähenemisestä johtuvia rakenteellisia syitä.

Ongelmiin esitetään selvityksessä jo valmistelussa olevien toimenpiteiden vahvistamista sekä kokonaan uusia toimenpiteitä. Selvitystyön aikana esiin tulleiden ehdotusten joukosta on pyritty valikoimaan toimia, jotka vaikuttaisivat nopeasti ja olisivat kustannustehokkaita. Toimenpiteiden tavoitteena on vahvistaa talouden kasvupotentiaalia myös pidemmällä aikavälillä.

Täydentävät ja uudet toimenpiteet koostuvat kolmesta kokonaisuudesta, jotka ovat 

  • työperäisen maahanmuuton edistäminen
  • osaamisvajeeseen puuttuva koulutus
  • työn tarjontaa nopeasti edistävät toimet.

Selvitystyö tehtiin yhteistyössä eri ministeriöiden kanssa ja sen aikana kuultiin työmarkkinajärjestöjen ja muiden sidosryhmien näkemyksiä toimista osaavan työvoiman saatavuuden ja työmarkkinoiden kohtaannon parantamiseksi.

Selvitystyöstä ja sen tuloksista raportoitiin selvitystyön aikana muun muassa työllisyyden edistämisen ministerityöryhmälle ja Suomen kestävän kasvun ministerityöryhmälle.

Hallitus linjasi toimista osaavan työvoiman saatavuuden ja työmarkkinoiden kohtaannon parantamiseksi budjettiriihessään 7.9. syyskuuta.

Lisätietoja: 

Valtiosihteeri kansliapäällikkönä Juha Majanen, puh. 02955 30247, juha.majanen(at)vm.fi
Johtava erityisasiantuntija Olli Kärkkäinen, puh. 02955 30545, olli.karkkainen(at)vm.fi