Hyppää sisältöön
Media

Selvitys: Rahapelitoiminnan tuottoon liittyvää valtionavustustoimintaa tulisi yhdenmukaistaa

oikeusministeriövaltiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 25.5.2021 13.06
Tiedote

Valtionavustuskäytäntöjen kehittämiseksi ja yhdenmukaistamiseksi on valmisteltu kahdeksan kehittämisehdotusta. Lisäksi esitetään monialaisen toimeenpanoryhmän perustamista niiden toteuttamiseksi.

Valtiovarainministeriön valtionavustustoiminnan kehittämis- ja digitalisointihankkeessa selvitettiin, millaisia valtionavustuksia rahapelitoiminnan tuotosta myönnetään ja minkälaisia valtionavustuskäytäntöjä siihen liittyy. Selvityksen mukaan valtionapuviranomaiset voisivat kohdentaa valtionavustuksia yhteistyössä järjestöjen kanssa entistä avoimemmin ja läpinäkyvämmin. Selvityksen laatinut työryhmä esittää myös uusia keinoja valtionavustusten harkintaa ja myöntämistä varten. 

Selvityksen valmistelua johti oikeusministeriö, joka vastaa kansalaisyhteiskunnan ja viranomaisten välisen yhteistyön kehittämisestä.

”Järjestöillä on tärkeä tehtävä suomalaisen yhteiskunnan rakentamisessa. Valtionavustukset vahvistavat merkittävästi järjestöjen talouden ja toiminnan edellytyksiä. Sen vuoksi valtionavustustoiminnasta halutaan tehdä entistä läpinäkyvämpää, sujuvampaa ja vaikuttavampaa yhdessä järjestöjen kanssa”, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson toteaa.

Selvityksen ja sen perusteella tehtyjen ehdotusten valmisteluun osallistui lisäksi kolme ministeriötä, jotka myöntävät järjestöille valtionavustuksia rahapelitoiminnan tuotosta. Maa- ja metsätalousministeriö myöntää valtionavustuksia esimerkiksi hevosalan keskusjärjestöille. Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää valtionavustuksia muun muassa liikuntaa edistäville järjestöille, nuorisoalan järjestöille sekä taide- ja kulttuurialan järjestöille. Sosiaali- ja terveysministeriö myöntää valtionavustuksia sosiaali- ja terveysalan järjestöille. 

Kehittämisehdotusten valmisteluun osallistui myös kuusi valtakunnallista kattojärjestöä. 

Anna palautetta kehittämisehdotuksista

Ehdotukset järjestöjä koskevien valtionavustuskäytäntöjen kehittämiseksi ja yhdenmukaistamiseksi on valmisteltu avoimesti ja yhteistyössä valtionavustusten hakijoiden ja myöntäjien kanssa. Nyt julkaistuista ehdotuksista toivotaan myös avointa, laajaa ja kantaa ottavaa keskustelua.

”Ehdotuksilla halutaan tukea järjestöjen talouden ja toiminnan ennakoitavuutta sekä osallisuutta valtionavustustoiminnassa. Yhteistyötä tarvitaan jatkossakin, kun ehdotuksia aletaan toteuttaa ja järjestöjen julkista rahoitusta uudistaa hallituksen julkisen talouden suunnitelman mukaisesti tulevina vuosina", kuntaministeri Sirpa Paatero toteaa. 

Valtiovarainministeriö lähetti ehdotukset lausuntokierrokselle tiistaina 25. toukokuuta. Lausuntoaika päättyy 6. elokuuta. Ehdotuksista voi antaa palautetta Lausuntopalvelu.fissä

Valtionavustustoiminnan kehittämis- ja digitalisointihankkeessa perustetaan monialainen työryhmä, joka alkaa valmistella ehdotusten toteuttamista lausuntojen perusteella.   

Lisätietoja:
Erityisasiantuntija Mikko Lehtonen, valtiovarainministeriö, puh. 0295 516 0197, mikko.lehtonen(at)vm.fi
Yksikönpäällikkö Niklas Wilhelmsson, oikeusministeriö, puh. 0295 150 348, niklas.wilhelmsson(at)om.fi