Hyppää sisältöön
Media

Sote-uudistuksen rahoituslakien päivitysten lausuntoyhteenveto on valmistunut

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 26.4.2022 15.58
Tiedote

Kunnat ja hyvinvointialueet pitävät sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksen rahoituslainsäädäntöön ehdotettuja muutoksia pääosin kannatettavina. Poikkeuksena on hyvinvointialueiden rahoitukseen ehdotettu uusi määräytymistekijä yliopistosairaalalisä, jossa kuultavien kannat poikkeavat toisistaan merkittävästi.

Lausuntopalautteessa todettiin yleisesti, että tässä vaiheessa tulisi välttää muutoksia, jotka vaikuttavat olennaisesti kuntien ja hyvinvointialueiden rahoituksen lähtökohtiin ensi vuodelle.

Kunnat ja hyvinvointialueet pitivät kuulemiskierroksen aikataulua liian tiukkana. Erityisesti terveyden-, vanhusten- ja sosiaalihuollon tarvetekijöitä sekä yliopistosairaalalisää koskevien ehdotusten tarkempi arviointi ei ollut mahdollista, koska niiden perusteena olevaa tutkimusmateriaalia ei ole vielä julkaistu. 

Sote-ministeriryhmä linjaa esityksen lopullisen sisällön kuulemiskierroksen palautteen perusteella. Esitys on tarkoitus antaa eduskunnan käsiteltäväksi toukokuun 2022 alussa.

Valtiovarainministeriö kuuli hyvinvointialueiden, Suomen Kuntaliiton sekä eräiden kuntien edustajia 20.4.2022 järjestetyssä kuulemistilaisuudessa. Lisäksi esitysluonnos on ollut kommentoitavana lausuntopalvelussa ajalla 13.–21.4.2022. Esitysluonnoksesta ei ollut mahdollista järjestää tavanomaista lausuntokierrosta lainsäädännön tarkistusten perusteena olevien tilasto- ja tutkimusaineistojen valmistumisen aikataulujen sekä eduskunnan kevätistuntokaudella käsiteltäväksi tarkoitettujen kiireellisten esitysten määräajan vuoksi. 

Lisätietoja 
Hallitusneuvos Eeva Mäenpää, puh. 02955 30266, eeva.maenpaa(at)gov.fi
Neuvotteleva virkamies Antti Väisänen, puh. 02955 30618, antti.vaisanen.vm(at)gov.fi