Hyppää sisältöön
Media

Valtiovarainministeri Vanhanen toimi puheenjohtajana ilmastokoalition kokouksessa – Yhdysvallat, Japani ja Etelä-Korea liittyivät yhteistyöhön

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 6.4.2021 19.04
Tiedote
Matti Vanhanen.

Yli 60 maan valtiovarainministerit keskustelivat ilmasto- ja talouspolitiikasta, kun valtiovarainministerien ilmastokoalitio kokoontui tiistaina 6. huhtikuuta. Koalitio sai kevätkokouksen yhteydessä kahdeksan uutta jäsenmaata, muun muassa Yhdysvallat, Japanin ja Etelä-Korean.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen johti koalition kevätkokousta yhdessä Chilen valtiovarainministerin Rodrigo Cerdan ja Indonesian valtiovarainministeri Sri Mulyani Indrawatin kanssa. Koalitio jatkaa kokouksen jälkeen työtään Suomen ja Indonesian toimiessa puheenjohtajina.

”Toivotan tervetulleiksi koalition uudet jäsenet. Tämä on osoitus koalition kasvavasta roolista ja työn merkityksestä globaalissa ilmastokeskustelussa. Työmme perustuu luottamuksen rakentamiselle, kokemusten jakamiselle sekä osaamisen ja tiedon vahvistamiselle”, ministeri Vanhanen sanoo.

Kokouksessa keskusteltiin erityisesti vihreän elvytyksen haasteista, hiilineutraalin talouden edellyttämistä uudistuksista sekä ilmastonmuutoksen vaikutuksista rahoitusvakauteen. Ministeri Vanhanen piti kokouksen antia erittäin hyvänä ja kehotti loppupuheenvuorossaan koalitiota toimimaan yhteistyössä sidosryhmien ja järjestöjen kanssa konkreettisten työvälineiden kokoamiseksi. Koalition tämänpäiväinen keskustelu oli erittäin hyödyllinen myös Yhdysvaltojen 22. huhtikuuta järjestämän ilmastohuippukokouksen näkökulmasta. 

Kokoukseen osallistui valtiovarainministereitä yli 60 maasta. Mukana olivat ensimmäistä kertaa muun muassa uudet jäsenet Yhdysvallat, Japani ja Etelä-Korea sekä koalition ulkopuolisista maista Kiina ja Intia. Tarkkailijoina kokoukseen osallistuivat muun muassa Venäjä ja Pakistan. Ilmastokoalition kokous toi yhteen maailman suurimmat taloudet, sillä mukana olivat muun muassa Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellen ja Kiinan valtiovarainministeri Liu Kun

Vuoropuhelua sidosryhmien kanssa

Ministerit keskustelivat ilmastokoalition työstä sekä ilmasto- ja talouspolitiikan prioriteeteista sidosryhmien kanssa. Aiheita olivat:

  • talouden elpyminen koronapandemian jäljiltä sekä talouskasvu ja siirtymä hiilineutraaliin talouteen
  • valtiovarainministerien ja keskuspankkien rooli ilmastoriskien hallinnassa
  • hiilineutraalin talouden edistäminen, sidosryhmäkeskustelussa mukana Maailman luonnonsäätiö (WWF) ja Kansainvälinen finanssi-instituutti ja Kansainvälinen kauppakamari.

Valtiovarainministerien lisäksi kevään kokoukseen osallistui instituutionaalisia yhteistyökumppaneita. Kansainvälistä valuuttarahastoa (IMF) edusti toimitusjohtaja Kristalina Georgieva, Maailmanpankkia pääjohtaja David Malpass, talousjärjestö OECD:tä pääsihteeri Angel Gurria, EU:ta komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis, Euroopan investointipankkia (EIP) pääjohtaja Werner Hoyer, Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankkia (EBRD) pääjohtaja Odile Renaud-Basso, London School of Economicsia professori Lord Nicholas Stern, Sitraa yliasiamies Jyrki Katainen, keskuspankkien ja rahoitusvalvojien yhteistyöverkostoa (NGFS) puheenjohtaja Frank Elderson ja Maailman luonnonvarainstituuttia (WRI) pääjohtaja Andrew Steer. Hiilenneutraalin talouden edistämiseen liittävään keskusteluun osallistuivat myös Maailman luonnonsäätiön (WWF) ilmasto- ja energiajohtaja Manuel Pulgar-Vidal, Kansainvälisen rahoitusinstituutin (IIF) pääjohtaja Tim Adams ja kansainvälisen kauppakamarin (ICC) pääsihteeri John Denton.

Ilmastotyö osaksi talouspolitiikkaa

Valtiovarainministerien ilmastokoalitio pyrkii tuomaan ilmastonmuutoksen osaksi talouspolitiikan ja rahoitusratkaisujen suunnittelua. Koalitio perustettiin huhtikuussa 2019 Washingtonissa Suomen aloitteesta. Koalitiossa on nyt 60 jäsenmaata, jotka ovat sitoutuneet niin sanottuihin Helsingin periaatteisiin. Kokouksen alla ja sen aikana jäsenmäärä kasvoi kahdeksalla, kun koalitioon liittyivät Belgia, Burkina Faso, Etelä-Korea, Japani, Kirgisia, Malesia, Ruanda ja Yhdysvallat.

Ilmastokoalition kokous järjestettiin virtuaalisesti Kansainvälisen valuuttarahaston ja Maailmanpankin kevätkokousten yhteydessä. Järjestöt pitävät kevätkokouksensa 5.–11. huhtikuuta

Lisätietoja:
Finanssineuvos Pekka Morén, puh. 02955 30290, pekka.moren(at)vm.fi
Ministerin erityisavustaja Riikka Pakarinen, puh. 040 580 0833, riikka.pakarinen(at)vm.fi