Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Valtiovarainministerien ilmastokoalitio sopi Washingtonissa toimintasuunnitelmastaan

Valtiovarainministeriö
22.10.2019 12.08
Tiedote
Mika Lintilä valtiovarainministerien ilmastokoalitiossa.

Jo 50 maan valtiovarainministerit ovat sitoutuneet Helsingin periaatteisiin.

Valtiovarainministerit kokoontuivat 19. lokakuuta Washingtonissa keskustelemaan valtiovarainministerien kansainvälisen ilmastokoalition työn painopisteistä. Ministerit sopivat toimintasuunnitelmasta, joka kattaa seuraavat alueet:

  • hiilettömään talouteen siirtymiseen liittyvien vaikutusten arviointi ja suunnittelu
  • valtiovarainministeriöiden ilmasto-osaamisen vahvistaminen
  • hiilipäästöjen hinnoittelu
  • ilmastonmuutoksen integrointi talouspolitiikan suunnitteluun
  • rahoitussektorin valjastaminen kestäviä investointeja tukevaksi.

”Keskitymme koalitiossa löytämään valtiovarainministerien työkaluista toimivimmat keinot ilmastonmuutoksen hillintään ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen. Erityisen tärkeää on varmistaa, että hiilineutraaliin talouteen siirtyminen tapahtuu mahdollisimman kustannustehokkaasti ja että myös tulonjakovaikutukset huomioidaan. Meillä on kaikki edellytykset tehdä kestävästä kasvusta menestystarina, jossa vaadittavat muutokset ovat ennen kaikkea investointeja kasvuun ja hyvinvointiin”, sanoo valtiovarainministeri Mika Lintilä, toinen koalition puheenjohtajista.

Koalitio perustettiin huhtikuussa. Sen puheenjohtajina toimii ministeri Lintilän ohella Chilen valtiovarainministeri Felipe Larraín Bascuñán.

Yhteistyön perustana ovat niin sanotut Helsingin periaatteet. Tavoitteena on tuoda ilmastonmuutos osaksi talouspolitiikan ja rahoitusratkaisujen suunnittelua.

Jäsenmäärä kasvaa nopeasti

Koalition jäsenmäärä on noussut nopeasti: huhtikuussa jäseniä oli 26, ja nyt Helsingin periaatteisiin on sitoutunut 50 maata. Jäsenmaat kattavat 30 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta. Viimeisimmät mukaan tulleet maat ovat Sveitsi, Uusi-Seelanti, Etiopia, Jamaika, Kreikka ja Madagaskar.

Ministerit tapaavat seuraavan kerran joulukuussa Chilessä. He esittelevät toimintasuunnitelmansa Santiagon ilmastokokoukselle. Valtiovarainministerit eivät ole aiemmin olleet edustettuna YK:n ilmastokokouksissa.

Taustatietoa ilmastokoalitiosta (koalition sivut, englanniksi)

Toimintasuunnitelma (koalition sivut, englanniksi)

Lisätietoja:

Finanssineuvos Pekka Morén, puh. 02955 30290, pekka.moren(at)vm.fi
Ministerin erityisavustaja Niina Nurkkala, puh. 050 347 2661, niina.nurkkala(at)vm.fi

Mika Lintilä Talouspolitiikka