Hyppää sisältöön
Media

Valtiovarainministerien ilmastokoalition kevätkokous käsitteli muuttunutta toimintaympäristöä ja hiilen hinnoittelua

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 20.4.2022 16.07
Tiedote
Annika Saarikko

Valtiovarainministerien ilmastokoalition jäsenmaat keskustelivat ilmasto- ja talouspolitiikasta, kun ministerit kokoontuivat tiistaina 19. huhtikuuta. Suomi on ilmastokoalition puheenjohtaja yhdessä Indonesian kanssa.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko avasi videoviestillään kevätkokouksen, jota johti finanssineuvos ja ministerin erityisedustaja ilmastokoalitiossa Pekka Morén yhdessä Indonesian valtiovarainministerin Sri Mulyani Indrawatin kanssa. Suomen puheenjohtajuus jatkuu huhtikuulle 2023. 

”Käynnissä oleva energiakriisi korostaa ilmastotyön jatkuvuuden tärkeyttä. Valtiovarainministerien tulee toimia tehokkaasti hiilineutraaliin ja kestävään talouteen siirtymiseksi. Tehtävämme on varmistaa, että siirtymä tapahtuu taloudellisesti kestävästi ja on oikeudenmukainen”, ministeri Saarikko sanoo. 

Kokous käsitteli maailmantalouden näkymiä ja niiden vaikutusta ilmastopoliittiseen päätöksentekoon talouspolitiikan näkökulmasta. Ministerien keskustelun taustalla oli tämänhetkinen geopoliittinen tilanne, joka on asettanut paineita energian hinnoille ympäri maailmaa. Kokouksessa keskusteltiin siitä, miten muuttunut tilanne vaikuttaa vihreään siirtymään ja ilmastotavoitteisiin. Pääpaino oli erityisesti hiilen hinnoittelua koskevissa kansainvälisissä aloitteissa ja uudistuksissa. 

Kokouksessa puheenvuoron käytti 15 jäsenmaata, muun muassa Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellen sekä YK:n ilmastohuippukokousta marraskuussa 2022 isännöivän Egyptin valtiovarainministeri Mohamed Maait. Lisäksi useat valtiovarainministerit antoivat videotervehdyksensä, jotka ovat katsottavissa koalition verkkosivuilla. 

Valtiovarainministerien lisäksi kevään kokoukseen osallistui ilmastokoalition yhteistyökumppaneita. Kansainvälistä valuuttarahastoa edusti pääjohtaja Kristalina Georgieva, Maailmanpankkia pääjohtaja David Malpass, ja London School of Economicsia professori Lord Nicholas Stern. Kokoukseen lähettivät videotervehdyksen EU-komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis, Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin pääjohtaja Odile Renaud-Basso, OECD:n pääjohtaja Mathias Cormann ja WTO:n puheenjohtaja Ngozi Okonjo-Iweala.
 

Ilmastotyö osaksi talouspolitiikkaa

Valtiovarainministerien ilmastokoalition tehtävä on saattaa ilmastonmuutos osaksi talouspolitiikan ja rahoitusratkaisujen suunnittelua. Koalitio perustettiin huhtikuussa 2019 Washingtonissa Suomen aloitteesta. Koalitiossa on nyt 72 jäsenmaata, jotka ovat sitoutuneet niin sanottuihin Helsingin periaatteisiin. Jäsenmäärä on kasvanut viime kevätkokouksesta kymmenellä, kun koalitioon ovat liittyneet Peru, Slovakia, Ukraina, Bahama saaret, Egypti, Andorra, Bahrain, Swazimaa ja Marokko sekä viimeisimpänä Kamerun, jonka jäsenyys vahvistettiin kevätkokouspäivänä. 

Ilmastokoalition kokous järjestettiin virtuaalisesti Kansainvälisen valuuttarahaston ja Maailmanpankin kevätkokousten yhteydessä. Järjestöt pitävät kevätkokouksensa 22.–24. huhtikuuta.

Lisätietoja:

Finanssineuvos Pekka Morén, puh. 029 5530 290, pekka.moren(at)vm.fi

Annika Saarikko Talousnäkymät Talouspolitiikka