Hyppää sisältöön
Media

Valtiovarainministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Global Coalition on Aging, Suomen Pankki ja Finanssiala:
Asiantuntijat keskustelivat Silver Economy Forumissa väestömuutosten talousvaikutuksista

sosiaali- ja terveysministeriövaltiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 10.7.2019 11.29
Tiedote
High-level forum on The Silver Economy.

Silver Economy Forumin toisena päivänä painotettiin väestömuutosten vaikutusta makrotalouden kehityssuuntiin ja talouspolitiikkaan.

Manoj Pradhan, pääekonomisti makrotalouden tutkimusyrityksessä Talking Heads, korosti ikääntymisen olennaisia vaikutuksia talouksiin ja yhteiskuntiin.

”Väestökehitys kääntää joitakin vahvimpiakin talouskehityksen suuntia, joita olemme nähneet viimeiset kolmekymmentä vuotta. Osa kääntyy parempaan, osa huonompaan, ja toisten suunnasta ei vielä tiedetä. Ne vakaan kasvun jaksot, joihin olemme tottuneet ja joiden aikana inflaatio ja korot olivat matalia tai laskusuunnassa, saattavat olla tulevaisuudessa yhä harvinaisempia. On epävarmaa, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta siitä voimme olla varmoja, että menneisyyden kaltainen se ei ole. Maailman pitää herätä tähän haasteeseen”, sanoi Pradhan.

”Väestökehitys muuttaa työvoimaa uudenlaiseksi monissa maissa, ja johtavat ekonomistit ja päättäjät joutuvat miettimään keskeiset makrotalouden muuttujat uudelleen. Etenkin rahapolitiikasta päättävien on ollut välttämätöntä arvioida uudelleen näkökantojaan talouden pitkän aikavälin kasvumahdollisuuksista, luonnollisesta työttömyysasteesta ja luonnollisesta korosta”, totesi Esther George, Kansas Cityn alueellisen keskuspankin (Federal Reserve Bank) pääjohtaja.

Pääjohtaja George näkee työvoiman ikä- ja taitorakenteessa tärkeitä siirtymiä, jotka johtuvat sekä yhteiskunnan ikääntymisestä että teknologian edistymisestä. Teknologinen kehitys vähentää mahdollisuuksia keskitason taitoja edellyttävistä ammateista ja siirtää niitä sekä korkean että matalan taitotason ammatteihin.

”Silver Economy Forum osoittaa, että tarvitsemme lisää vuoropuhelua kaikkien ikääntymiseen liittyvien sidosryhmien välille, ovat osapuolet sitten julkisia tai yksityisiä. Uskon, että täällä käydyt keskustelut luovat pohjaa sitä varten”, totesi lopuksi Martti Hetemäki, valtiovarainministeriön valtiosihteeri kansliapäällikkönä.

”Julkisten ja yksityisten toimijoiden yhteistyön avulla voimme antaa ihmisille enemmän valinnanvaraa muuttaa yksityistä varallisuutta ostovoimaksi ja samalla helpottaa valtiontalouden paineita, sanoo Piia-Noora Kauppi, Finanssiala ry:n toimitusjohtaja.

Mikä Silver Economy Forum on?

Silver Economy Forum on ainutlaatuinen poliittisten päättäjien, hallinnon ja yritysmaailman yhteisponnistus. Tapahtuma kokoaa yhteen yli 600 poliitikkoa, virkamiestä, asiantuntijaa, tutkijaa ja yritysjohtajaa. Kyseessä on ensimmäinen globaali ikääntymisen korkean tason politiikka- ja talousfoorumi, jonka erityisenä painopisteenä ovat digitalisaatio ja uuden teknologian hyödyntäminen. Forumin järjestävät sosiaali- ja terveysministeriö, valtiovaranministeriö, Suomen Pankki, Finanssiala ja Global Coalition on Aging. Tapahtuma on osa Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ohjelmaa.

Lisätietoja:

Sarita Friman, tapahtuman pääsihteeri, sosiaali- ja terveysministeriö (STM), puh. 358 295 163 349, [email protected]
Martti Salmi, finanssineuvos, valtiovarainministeriö, p. 0295 530 194, [email protected]
Elisa Newby, viestintäpäällikkö, Suomen Pankki, p. 09 1832632

Rahoitusmarkkinat Talouspolitiikka