Hyppää sisältöön
Media

Valtiovarainministerien ilmastokoalitio
Ministeri Saarikko johtaa puhetta valtiovarainministerien kokouksessa Glasgow’ssa

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 2.11.2021 8.13
Tiedote
Valtiovarainministeri Annika Saarikko.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko osallistuu keskiviikkona 3. marraskuuta YK:n ilmastokokouksen (COP26) yhteydessä järjestettävään rahoituspäivään ja valtiovarainministerien ilmastokoalition ministerikokoukseen Glasgow’ssa. Saarikko toimii ilmastokoalition yhtenä puheenjohtajana.

”Työ ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi on yhä enemmän talouspolitiikkaa. Meidän on edistettävä ilmastotoimien rahoitusta ja tunnistettava ilmastonmuutoksen aiheuttamat kustannukset ja riskit. Taloudella on suuri ohjausvaikutus ilmastokysymyksissä ja siksi valtiovarainministerien osallistuminen on tärkeätä”, ministeri Saarikko sanoo.

”Pidän esillä myös tarvetta kansainväliselle hiilen hinnoittelulle. Euroopan unioni on jo osaltaan hinnoitellut päästöt päästökaupan avulla, ja se on luonut kysyntää puhtaille ratkaisuille. Samaan täytyy kannustaa myös muuta maailmaa.”

Ilmastoasiat osaksi talouspolitiikkaa

Valtiovarainministerit keskustelevat siitä, miten ilmastoasiat voidaan tuoda osaksi talouspolitiikan ja rahoitusratkaisujen päätöksentekoa ja valmistelua. Aiheita ovat muun muassa

  • hiilen hinnoittelu
  • ilmastonmuutoksen vaikutukset  julkisen talouteen ja talouspolitiikan välineisiin
  • rahoitusjärjestelmän kehittäminen.

Kokoukseen osallistuu ilmastokoalition puheenjohtajamaiden ja noin 20 maan ministerit. Koalition kansainvälisiä kumppanijärjestöistä mukana ovat keskuspankkien verkoston (NGFS) puheenjohtaja Frank Elderson, Maailmanpankin pääjohtaja David Malpass, Kansainvälisen valuuttarahaston pääjohtaja Kristalina Georgieva ja talousjärjestö OECD:n pääsihteeri Mathias Cormann.

Valtiovarainministerit osallistuvat päivän aikana laajalti myös muihin keskusteluihin. Ministeri Saarikko on mukana YK:n järjestämässä paneelikeskustelussa ilmastonmuutoksen rahoituksesta. Keskusteluun osallistuvat myös Afrikan kehityspankin pääjohtaja Akinwumi Adesina ja Vihreän ilmastorahaston pääjohtaja Yannick Glemarec

Ministeri Saarikko käy lisäksi kahdenvälisiä keskusteluita sidosryhmien edustajien ja tutkijoiden kanssa. Hän tapaa muun muassa London School of Economicsin professorin Nicholas Sternin. Päivä päättyy koalition puheenjohtajien emännöimään illalliseen.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun valtiovarainministereiden ilmastokoalitio osallistuu COP-kokouksen keskusteluihin. Koalitio ei osallistu varsinaisiin neuvotteluihin, vaan tilaisuuden on tarkoitus antaa taustatukea puheenjohtajille COP-neuvotteluissa.

Koalitioon osallistuu jo 65 maata

Valtiovarainministerien ilmastokoalitio perustettiin huhtikuussa 2019 Washingtonissa Suomen aloitteesta. Koalitio on kuuden viime kuukauden aikana laajentunut yli 10 uudella jäsenmaalla. Mukana on nyt 65 jäsenmaata, jotka ovat sitoutuneet niin sanottuihin Helsingin periaatteisiin. Kantava ajatus ja tavoite koalition toiminnassa on ilmastoasioiden tuominen talouspoliittisen ja rahoitukseen liittyvän päätöksenteon ytimeen sekä ilmastoriskien ymmärtämiseen osana rahoitusratkaisujen suunnittelua.

Lisätietoja:
Finanssineuvos Pekka Morén, puh. 02955 30290, pekka.moren(at)gov.fi
Valtiovarainministerin erityisavustaja Petra Schulze Steinen, puh. 040 671 7278, petra.schulze-steinen(at)gov.fi

Annika Saarikko Talouspolitiikka