Hoppa till innehåll
Media

Finansministeriet och Befolkningsregistercentralen:
Under Yles Aldrig för sent att surfa-turné kan du bekanta dig med digitalt stöd och digitala tjänster

finansministeriet
Utgivningsdatum 14.8.2018 10.20 | Publicerad på svenska 15.8.2018 kl. 11.02
Nyhet

Bättre digitala färdigheter är på tapeten under augusti månad tack vare Yles Aldrig för sent att surfa-kampanj. I kampanjens turné deltar också Befolkningsregistercentralen, Digi i vardagen -delegationen och finansministeriet. De är alla med för att berätta om digitalt stöd och olika digitala tjänster, som till exempel Suomi.fi.

Yles kampanj Aldrig för sent att surfa, som inleddes måndagen den 13.8, utmanar alla med digital kompetens att lära en närstående en enkel digital färdighet som kan vara till nytta i vardagen. Du kan till exempel ge råd om hur man använder e-post eller laddar ner en applikation.
 
Du kan delta i utmaningen via kampanjens hemsida. Utmaningskampanjen pågår 13.8– 9.9.2018.

Förutom utmaningen får man under kampanjen Aldrig för sent att surfa bekanta sig med Yles TV-, radio- och someinnehåll. Turnén Aldrig för sent att surfa, som också ordnas av Befolkningsregistercentralen, Digi i vardagen -delegationen och finansministeriet, är en del av kampanjen.

Aldrig för sent att surfa-turnén besöker tio orter

Aldrig för sent att surfa-kampanjens turné presenterar Yle Arena och visar hur nyttigt och enkelt det är med digitala tjänster. Turnén startar 22.8 vid Sellobiblioteket i Esbo och stannar under augusti och september också vid Åbo, Tammerfors, Joensuu, Kuopio, Kajana, Rovaniemi, Uleåborg, Jyväskylä och Vasa huvudbibliotek.
 
Kända ansikten från Yle visar hur man använder Yle Arena och Nyhetskollen. Dessutom ger olika lokala aktörer som erbjuder digitalt stöd under ledning av SeniorSurf kamratstöd och råd om hur man använder olika tjänster, applikationer och apparater.
 
På plats finns också Befolkningsregistercentralens och finansministeriets gemensamma team för digitalt stöd och Medborgarrådgivningen, som presenterar olika digitala tjänster inom den offentliga förvaltningen. Också representanter för Digi i vardagen -delegationen finns med på turnén.

Digital ärendehantering gör vardagen enklare – digitalt stöd finns att fås

Det digitala stödet hjälper om man inte klarar av att använda en smarttelefon, dator eller pekplatta eller om man behöver hjälp t.ex. vid användningen av digitala tjänster och installeringen av applikationer. Digitalt stöd får man till exempel från många kommuner, föreningar och bibliotek. Digitalt stöd är i allmänhet gratis, men det finns också avgiftsbelagd handledning.
 
Du kan söka tjänster inom digitalt stöd på tjänsten Suomi.fi. Därtill finns i SeniorSurf-funktionen, som tillhandahålls av Centralförbundet för de gamlas väl, en karta (på finska), där du hittar hundratals ställen runt om i Finland som erbjuder digitalt stöd. Också Medborgarrådgivningen (tfn 0295 000) hjälper dig att hitta digitalt stöd nära dig.
 
Befolkningsregistercentralen stödjer på riksnivå aktörer som erbjuder digitalt stöd. Centralen samlar in god praxis och utvecklar kvalitetsbedömningen inom det digitala stödet. Målet är att göra det stöd som erbjuds runt om i landet mer enhetligt och högklassigt.
 
Förutom Befolkningsregistercentralen, finansministeriet och Digi i vardagen -delegationen deltar även SeniorSurf-verksamheten vid Centralförbundet för de gamlas väl, Enter och Finlands biblioteksförening i samarbetet med Yle.

Mera information

Digitalt stöd

Tidigare nyheter om samma ämne

Digitalisoituminen Finansministeriet Offentliga förvaltningens ICT spetsprojekt