Hyppää sisältöön
Media

Suomi haluaa EU:lle kurinalaisen budjetin

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 11.11.2021 7.43
Tiedote

EU:n neuvosto ja Euroopan parlamentti pyrkivät perjantaina 12. marraskuuta sopuun unionin budjetista ensi vuodelle.

EU:n jäsenmaat käsittelevät talousarviota budjettineuvoston kokouksessa Brysselissä. Suomea edustaa valtiosihteeri Maria Kaisa Aula. Samassa yhteydessä kokoontuu sovittelukomitea, jossa neuvosto ja parlamentti etsivät yhteisymmärrystä budjetista.  Sovitteluaika päättyy maanantaina 15. marraskuuta. Jos sopua ei synny sovitteluaikana, Euroopan komissio antaa uuden budjettiehdotuksen.

Rahoitustarpeita pitää asettaa tärkeysjärjestykseen

Suomi korostaa, että varojen käytön on perustuttava realistisille tarpeille. Tarvittaessa eri rahoitustarpeita on priorisoitava.

Suomi pitää keskeisenä, että ensi vuoden EU-budjetti noudattaa hyvän taloushallinnon ja kurinalaisen budjetoinnin periaatteita. Vuosien 2021–2027 rahoituskehyksen enimmäismääriä tulee noudattaa sitoumuksissa ja maksuissa. Budjetin sitoumuksissa ja maksuissa pitää olla riittävästi liikkumavaraa, jotta EU voi ensi vuonna vastata ennakoimattomiin menoihin.

Suomi pyrkii vaikuttamaan talousarvion menoihin ja siten myös Suomen EU-maksujen tasoon, jotta Suomen nettomaksuosuus säilyy kohtuullisena ja oikeudenmukaisena.

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Anna Hyvärinen, puh. 02955 30405, anna.hyvarinen(at)gov.fi

Valtiovarainministerin erityisavustaja Petra Schulze Steinen, puh. 040 671 7278, petra.schulze-steinen(at)gov.fi

Talouspolitiikka