Hyppää sisältöön
Media

Valtion virka- ja työehtosopimus kaudelle 2022–2024 on hyväksytty

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 4.3.2022 12.21
Tiedote

Valtion työmarkkinalaitos on sopinut valtion henkilöstöä koskevan yleisen linjan mukaisen virka- ja työehtosopimuksen sopimuskaudelle 1.3.2022–29.2.2024 pääsopijajärjestöjen Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry:n, Ammattiliitto Pro:n sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n kanssa. Neuvottelutulos saavutettiin 28.2.2022 illalla. Osapuolten hallinnot ovat käsitelleet sopimuksen päättävissä elimissään ja hyväksyneet sen. Sopimus viedään valtioneuvoston ja eduskunnan hyväksyttäväksi.

Sopimus on kaksivuotinen, mutta sopimus on irtisanottavissa 1.3.2023 lukien. 

Yleisen linjan mukainen palkkaratkaisu

Sopimuksen palkankorotusten kustannusvaikutus on yleisen linjan mukainen. Palkkaratkaisu koostuu 1.6.2022 maksettavasta yleiskorotuksesta, jonka suuruus on 2,00 prosenttia. Palkkaratkaisusta vuodelle 2023 neuvotellaan syksyllä 2022.

Perhevapaauudistus

Lainsäätäjä toteuttaa laajan perhevapaauudistuksen, joka tulee voimaan 1.8.2022. Perhevapaauudistus on huomioitu valtion virka- ja työehtosopimuksessa. Sopimuksen määräykset on neuvoteltu yhdessä pääsopijajärjestöjen kanssa vastaamaan lainsäädännössä tehtyjä muutoksia. Synnyttävän vanhemman oikeus palkallisiin päiviin säilyy ennallaan 72 arkipäivänä. Toisen vanhemman palkallisien arkipäivien lukumäärä on jatkossa 18 entisen kuuden arkipäivän sijasta. Kelan osuus perhevapaiden kustannuksista on merkittävä. Lisäksi terminologiaa on korjattu vastaamaan perhevapaauudistusta. 

Virka- ja työehtosopimus on laaja kokonaisuus

Valtio työllistää noin 78 000 henkilöä, joista merkittävä osuus työskentelee turvallisuussektorilla. Valtion virka- ja työehtosopimus on laaja kokonaisuus.

”Työrauha on meille työnantajana erittäin tärkeä asia. Saimme sovittua monia työnantajalle merkityksellisiä asioita tekstimuutoksina laajaan sopimuskokonaisuuteen. Valtio toteuttaa jatkossakin hyvää ja vastuullista henkilöstöpolitiikkaa”, neuvottelujohtaja Sari Ojanen toteaa.

Lisätietoja:
Neuvottelujohtaja Sari Ojanen, puh. 02955 30109, sari.ojanen(at)gov.fi