Hyppää sisältöön
Media

Valtiovarainministeriö tarjosi henkilöstölleen mahdollisuuden jakaa omaa osaamistaan yhteiskunnan hyväksi

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 2.1.2020 11.15
Tiedote
Business Lead -harjoitteluohjelmaan osallistuvien yhteiskuva.

Valtiovarainministeriö on ollut tänä vuonna mukana Hanken & SSE Executive Educationin järjestämässä Business Lead -harjoitteluohjelmassa, jonka tavoitteena on tarjota väylä korkeakoulutetuille maahanmuuttajille ja pakolaisille suomalaiseen työelämään. Ministeriön virkamiehet ovat toimineet ohjelmassa mentoreina. Oppia ja iloa ohjelmasta ovat saaneet niin mentorit kuin aktoritkin.

Työllisyyden tukeminen on entistäkin tärkeämpää, kun työikäisen väestön määrä supistuu Suomessa. Suomessa ei vielä hyödynnetä täydellä potentiaalilla muualta tulleiden osaajien ammattitaitoa. Siksi onkin tärkeää, että erilaisia työelämään tutustuttavia ohjelmia toteutetaan.

Hanken & SSE Executive Educationin järjestämä Business Lead -harjoitteluohjelma toimii siltana työelämään siirtymiselle. Ohjelma sisältää mentoroinnin lisäksi muun muassa liike-elämän opintoja, online-opiskelua sekä kolmen kuukauden työharjoittelu.

Oppia kaikille osapuolille

Valtiovarainministeriöstä ohjelmaan on osallistunut kymmenkunta virkamiestä, jotka ovat toimineet mentoreina 3–4 hengen ryhmille. Yhteensä mentoroitavana on ollut nelisenkymmentä maahanmuuttajaa ja pakolaista. Valtiovarainministeriön viestintäjohtaja Thomas Sund innostui mentorina toimimisesta heti, kun työnantaja lanseerasi vapaaehtoistyöhankkeen työntekijöilleen.

”Tilaisuutta olisi ollut vaikea jättää käyttämättä. Työn ohella tehty vapaaehtoistoiminta on ollut mukana olleille mentoreina toimiville virkamiehille antoisa kokemus”, Sund kertoo.

Työ on ollut hyvin käytännönläheistä koulutettavien auttamista suomalaiseen yhteiskuntaan ja työelämään integroitumisessa.

”Haluamme valtiovarainministeriössä luoda puitteita työllisyyden kasvulle, joten työssä ollaan oltu aivan ministeriön strategian ytimessä. Mentorit ovat toimineet sparraajina ja eräänlaisina suomalaisen työelämän asiantuntijoina ja neuvonantajina. Tapaamisissa on keskusteltu esimerkiksi urasuunnitelmista ja työnhausta”, Sund selventää.

Työn tulokset ovat jo nähtävissä: 8 ohjelmaan osallistuneista ovat jo työllistyneet. Lisäksi useammallakin ohjelmaan osallistuneista jatko työsuunnitelmien suhteen näyttää lupaavalta.

Business Lead -ohjelma on osa työ- ja elinkeinoministeriön toteuttamaa Kotouttamisen SIB (Social Impact Bond) -hanketta. Voit tutustua Business Lead -ohjelmaan tarkemmin Hanken SSE:n verkkosivustolla.

Lisätietoja:

Viestintäjohtaja (vt.) Thomas Sund, puh. 029 5530 516, thomas.sund(at)vm.fi

Ministeriö Valtio työnantajana