Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Internationella valutafonden rekommenderar större buffertar för de offentliga finanserna i Finland

Finansministeriet
6.11.2018 14.35
Nyhet

Internationella valutafondens (IMF) forskargrupp utgav tisdagen den 6 november sitt utlåtande om den finländska ekonomin.

Utmaningen för den finländska ekonomin består enligt IMF av hållbarhetsunderskottet som beror på befolkningsåldrandet. Ekonomin är dessutom tämligen sårbar för chocker inom den internationella ekonomin.

Valutafonden rekommenderar att Finland fortsätter med den jämna minskningen av underskottet så att de offentliga finanserna kan uppnå tillräckliga marginaler inför nästa recession.

”IMF ger regeringen ett gott betyg för skötseln av finanspolitiken, men betonar nödvändigheten av att fortsätta med strukturella reformer. Det är enligt valutafonden väsentligt med tanke på den offentliga ekonomins framtid att Finland genomför social- och hälsovårdsreformen framgångsrikt och ökar på arbetskraftens rörlighet”, säger finansminister Petteri Orpo

Uttalandet har ett samband med Finlands medlemskap i valutafonden och den regelrätta landsuppföljningen (artikel IV). I år undersökte IMF framför allt dynamiken på den finska arbetsmarknaden och effekterna av att Nordea flyttade till Finland. Dessa rapporter ges ut i januari 2019.

Finlands Banks pressmeddelande om IMF:s utlåtande
Bakgrundsinformation om IMF:s konsultation

Ytterligare information:

Sari Sontag, finansråd, tfn 02955 30181, sari.sontag(at)vm.fi
Elisa Tarkiainen, specialmedarbetare, tfn 0400 774789, elisa.tarkiainen(at)vm.fi

Finanspolitiken Petteri Orpo