Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Landskapssånger och diskussion om landskapsreformen vid SuomiAreena

Finansministeriet
20.7.2018 10.56
Nyhet

Finansministeriet deltog i SuomiAreena i Björneborg tisdagen och onsdagen den 17-18 juli. På tisdag kväll sjöng man landskapssånger vid en allsångstillställning som ordnades tillsammans med Finlands Kommunförbund, och vid onsdagens paneldiskussion Makumatka maakuntiin dryftade en mångsidig skara debattörer frågor som har ett samband med landskapsreformen.

Finansministeriets program under SuomiAreena inleddes på Purje-scenen tisdagen den 17 juli med en landskapssångkväll som ordnades tillsammans med Finlands Kommunförbund. Allsångskvällen leddes av kommun- och reformminister Anu Vehviläinen samt av Finlands Kommunförbunds verkställande direktör Jari Koskinen. Sångledare var riksdagsledamoten Mikko Alatalo, pianisten Eeva Kärnä samt Palmgren-konservatoriets sommarorkester. Flera riksdagsledamöter deltog också i evenemanget.

Makumatka maakuntiin - diskussion och frågesport om landskapsreformen

Vid paneldiskussionen som ordnades onsdagen den 18 juli på Puuvilla-scenen i Björneborg diskuterade deltagarna livligt vad landskapsreformen egentligen ändrar på och hur reformen påverkar vanliga människors vardag. Debattörerna berörde även frågor som gäller landskapsvalet och tidtabellen för reformen. Frågan om hurdan kommunikation en så massiv reform behöver diskuterades också.

”Det är viktigt att landskaps- och vårdreformen diskuteras öppet och på så många arenor som möjligt. Flera olika parter deltog i den offentliga debatten under SuomiAreenas gång, vilket var positivt”, säger förvaltningspolitiska understatssekreteraren och projektdirektören för landskaps- och vårdreformen Päivi Nerg.

De övriga paneldebattörerna var förutom Päivi Nerg Åbo stads stadsdirektör Minna Arve, ordföranden för socialdemokratiska unga och medlem i stadsfullmäktige i Rovaniemi Mikkel Näkkäläjärvi samt professorn i kommunikationsledning från Jyväskylä universitet, Vilma Luoma-Aho.

En inspelning från paneldiskussionen som leddes av journalisten Riku Rantala, bekant från Madventures och Docventures -serierna, kan nu även ses på nätet.

En inspelning från paneldiskussionen.

Ytterligare information:

Liinu Lehto, kommunikationsdirektör, tfn +358 2955 30221, liinu.lehto(at)vm.fi
Katja Palonen, konsultativ tjänsteman, tfn +358 2955 30322, [email protected]

Anu Vehviläinen Kommunärenden Ministeriet