Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Växande klyftor mellan kommunerna och olika framtidsutsikter skapade debatt på Suomiareena

Finansministeriet
17.7.2019 14.44
Nyhet
SuomiAreena.

Finansministeriet deltog i Suomiareena även i år. I paneldiskussionen Eriytyvä vai erilaistuva Suomi? (Ett uppdelat Finland?) sökte deltagarna lösningar på problemet med växande klyftor mellan kommunerna.

”Den problematiska befolkningsutvecklingen, både till följd av åldrande befolkning och låg nativitet, i kombination med inflyttningen till tillväxtorterna orsakar stora utmaningar för kommunerna. I stället för att beklaga oss håller vi nu på att inleda en diskussion om och söka lösningar till hur olika kommuner och städer, oberoende av storlek och geografiskt läge, ska kunna bevara sin livskraft”, sade avdelningschef Jani Pitkäniemi från finansministeriet, som inledde tillställningen.

”Under de senaste åren har diskussionen om att utveckla kommunfältet kanske dominerats för mycket av social- och hälsovårdsreformen. Nu vill vi bredda diskussionen. Det är viktigt att också diskutera kommunernas övriga uppgifter, till exempel tryggandet av grundläggande utbildning för alla, tillväxtområdenas möjligheter eller civilsamhällets roll i att komplettera välfärden. Vi måste också inse att vi bör hantera de olika förhållandena i de stora städerna, stadsregionerna, regionstäderna och glesbygden på olika sätt. Det är hälsosamt att våga omvärdera det kommunala självstyrets tillstånd mitt under alla pågående förändringar”, fortsatte Pitkäniemi.

Paneldeltagarna förde en livlig debatt bland annat om hur man kan definiera livskraftig och om livskraft överhuvudtaget kan finnas i hela Finland. I diskussionen om kommunernas framtidsutsikter deltog Kuhmos stadsdirektör Tytti Määttä, framtidsforskaren och tankesmedjan Demos Helsinkis grundare Aleksi Neuvonen, verksamhetsledaren för Kansalaisareena Leo Stranius och biträdande professorn i utbildningssociologi och -politik vid Helsingfors universitet Janne Varjo. Diskussionen leddes av Yle-journalisten Jussi-Pekka Rantanen.

Se paneldiskussionen Eriytyvä vai erilaistuva Suomi?

Ytterligare information:

Jani Pitkäniemi, avdelningschef, överdirektör, tfn 0295 530 494, jani.pitkaniemi(at)vm.fi
Tanja Rantanen, finansråd, tfn 02955 30338, tanja.rantanen(at)vm.fi