Hyppää sisältöön
Media

Parlamentaarinen seurantaryhmä aluehallintouudistuksen tueksi

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 21.12.2015 13.42
Tiedote

Valtiovarainministeriö asetti 21. joulukuuta parlamentaarisen seurantaryhmän aluehallinnon uudistuksen valmistelua ja toimeenpanoa varten. Seurantaryhmän toimikausi on 4.1.2016–15.4.2019.

Ministeri Vehviläinen seurantaryhmän puheenjohtajana

Parlamentaarisen seurantaryhmän puheenjohtajana toimii kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen. Ryhmä koostuu eri puolueiden kansanedustajista:

 • Timo Korhonen, kansanedustaja, Suomen Keskusta
 • Pirkko Mattila, kansanedustaja Perussuomalaiset
 • Ari Jalonen, kansanedustaja Perussuomalaiset
 • Outi Mäkelä, kansanedustaja, Kansallinen Kokoomus
 • Eero Suutari, kansanedustaja, Kansallinen Kokoomus
 • Riitta Myller, kansanedustaja, Suomen Sosialidemokraattinen Puolue
 • Johanna Ojala-Niemelä, kansanedustaja, Suomen Sosialidemokraattinen Puolue
 • Heli Järvinen, kansanedustaja, Vihreä liitto
 • Hanna Sarkkinen, kansanedustaja, Vasemmistoliitto
 • Thomas Blomqvist, kansanedustaja, Suomen Ruotsalainen kansanpuolue
 • Antero Laukkanen, kansanedustaja, Suomen Kristillisdemokraatit (KD)

Ryhmän pysyvinä asiantuntijoina ovat alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti sosiaali- ja terveysministeriöstä, aluehallintouudistuksen selvityshenkilö Lauri Tarasti valtiovarainministeriöstä, professori Arto Haveri Tampereen yliopistosta, maakuntajohtaja Jari Parkkonen Päijät-Hämeen liitosta ja ylijohtaja Mika Soininen Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

Seurantaryhmän tehtävänä on tukea aluehallintouudistuksen tavoitteiden saavuttamista. Ryhmä seuraa uudistuksen ja siihen liittyviltä osiltaan valtion keskushallinnon kehittämisen valmistelua, toimeenpanoa ja vaikutuksia.

Aluehallintouudistuksen taustaa

Hallituksen toimintasuunnitelman mukaan aluehallintouudistuksen tavoitteena on sovittaa yhteen valtion aluehallinto ja maakuntahallinto sekä yksinkertaistaa julkisen aluehallinnon järjestämistä (valtio, alueet, kunnat). Ensisijaisena ratkaisuna on toimintojen keskittäminen tehtäviltään ja toimivallaltaan selkeille itsehallintoalueille, joita hallituksen 7. marraskuuta tekemän linjauksen mukaisesti perustetaan 18 maakuntajaon pohjalta.

Aluehallinnon ja maakuntahallinnon uudistamista valmistelee valtiovarainministeriön asettama selvityshenkilö, ministeri Lauri Tarasti, jonka toimikausi on 15.2.2016 asti. Selvityshenkilötyön tulosten ja aluehallintouudistuksen muuta jatkovalmistelua varten tullaan asettamaan projektiryhmä. Projektiryhmän tehtävänä on valmistella organisaatiojärjestelyiden toteuttamiseksi tarvittava hallituksen esitys ja muut toimet sekä koordinoida muutosprosessia.

Lisätietoja:

Erityisavustaja Tuomas Vanhanen, puh. 046 923 3634, [email protected]

Hallitusneuvos Tarja Hyvönen, puh. 02955 30147, [email protected]

Anu Vehviläinen Hallintopolitiikka aluehallintouudistus alueuudistus-arkisto reformit