Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Markus Sovala ny generaldirektör för Statistikcentralen

Finansministeriet
11.2.2021 13.21
Pressmeddelande
Markus Sovala.

Statsrådet har utnämnt politices doktor Markus Sovala till generaldirektör för Statistikcentralen. Sovala övergår till uppgiften från posten som samordnare för finansministeriets ekonomiska politik.

”Informationens strategiska betydelse har ökat på grund av digitaliseringen, eftersom den nu genererar mer funktionella fördelar. Statistikcentralen är en stor aktör inom informationsbranschen och en av världens äldsta och mest uppskattade statistikinrättningar. Det är väldigt intressant att få leda ett lag som består av toppexperter. Företagen har mycket information – förhoppningsvis hittar vi gemensamma intressen. En viktig utvecklingsinriktning är dessutom att skapa team med andra digitala myndigheter och informationsmyndigheter också på regional nivå ", säger Sovala.

Enligt Sovala har man under de nuvarande undantagsförhållandena lärt sig mycket nytt om arbete och om hur arbete utförs: "Distansarbete och arbete på flera platser kommer säkert att förbli praxis i större utsträckning än tidigare. Vi har en fin möjlighet att kombinera arbete och fritid på ett smidigare sätt än tidigare – låt oss ta vara på det.”

Sovala arbetar för närvarande som samordnare för finansministeriets ekonomiska politik. Före det har Sovala bland annat arbetat som förändringsledare vid Nylands förbund, som avdelningschef för finansministeriets ekonomiska avdelning och som biträdande budgetchef vid finansministeriet, som rådgivare vid Världsbanken och som programdirektör vid handels- och industriministeriet.

Statistikcentralen är ett ämbetsverk inom finansministeriets förvaltningsområde och det har till uppgift att sammanställa information till statistik och informationstjänster som kan utnyttjas av medborgare, företag, den offentliga förvaltningen och forskare. Statistikcentralen samordnar det nationella statistikväsendet samt medverkar i och samordnar Finlands internationella statistiksamarbete. 

Sovala utnämndes till tjänsten från och med 1.3.2021 för en tid av fem år.

Ytterligare information:
Päivi Nerg, understatssekreterare, tfn 02955 30149, paivi.nerg(at)vm.fi