Hoppa till innehåll
Media

Statens ekonomiska risker och ansvar har ökat ytterligare

finansministeriet
Utgivningsdatum 22.12.2022 8.00
Pressmeddelande

Statens förmåga att bära ekonomiska risker har försämrats eftersom de ekonomiska ansvarsförbindelserna har ökat kraftigt och de ekonomiska tillväxtutsikterna förblir återhållsamma. Det vore viktigt att stärka den offentliga ekonomins hållbarhet, bedömer finansministeriet i sin risköversikt.

De senaste årens kriser har ökat statens ekonomiska risker och ansvarsförbindelser, men den långfristiga utvecklingen påverkar också i bakgrunden. Statsskulden har ökat avsevärt under drygt ett årtionde – både i euro och i förhållande till ekonomins storlek.

Skulden i euro har ökat ungefär 2,5-faldigt på 14 år och skulden i förhållande till bruttonationalprodukten har nästan fördubblats. Statsskulden uppgick i slutet av oktober till nästan 139 miljarder euro från att ha varit 54 miljarder euro 2008.

Borgens- och ansvarsförbindelserna har ökat märkbart

Statens eventualförpliktelser har också ökat kraftigt under en längre tid. De viktigaste av dem gäller statens specialfinansieringsbolag Finnveras verksamhet och bostadsfinansieringen.

I början av förra årtiondet uppgick statens borgensförbindelser och garantiansvar till cirka 23 miljarder euro, dvs. cirka 12 procent i förhållande till BNP. I slutet av 2021 uppgick borgens- och ansvarsförbindelserna till ca 64 miljarder euro, vilket är över 25 procent i förhållande till BNP.

Mer information:

Sami Napari, finansråd, tfn 02955 30328, sami.napari(at)gov.fi

Finansmarknaderna Finanspolitiken