Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

EU täydentää lainsäädäntöä veronkierron torjunnasta

Valtiovarainministeriö 21.2.2017 14.25
Uutinen
Kuva: EU

EU-maiden valtiovarainministerit pääsivät tiistaina 21. helmikuuta sopuun siitä, että direktiiviä veronkiertämisen torjunnasta täydennetään. Uudella lainsäädännöllä on tarkoitus estää se, että yritykset välttävät veroja hyödyntämällä verokohtelun eroavuuksia eri maiden välillä.

Nämä niin sanotut hybridijärjestelyt rapauttavat merkittävästi yhteisöveropohjaa EU-maissa. Yritykset pystyvät niiden avulla saamaan kansainvälisissä tilanteissa veroetuja esimerkiksi hyödyntämällä moninkertaisia vähennyksiä tai veronhyvityksiä. Usein tuloja jää kokonaan verottamatta.

Uusi direktiivi täydentää viime heinäkuussa hyväksyttyä direktiiviä veronkierron torjunnasta. Se liittyy EU:n komission laajaan yritysveropakettiin.

Suomi kannatti Ecofin-neuvoston kokouksessa direktiivin hyväksymistä. Suomea edusti Brysselissä valtiovarainministeri Petteri Orpo.

– Olen tyytyväinen, että tässä asiassa saavutettiin yhteisymmärrys neuvostossa. Tämä on osa laajempaa kokonaisuutta, jossa pyritään luomaan unionille oikeudenmukainen, kilpailukykyinen ja vakaa yritysverojärjestelmä, ministeri Orpo sanoo.

Ecofin-neuvosto neuvosto hyväksyy direktiivin lopullisesti sen jälkeen, kun EU:n parlamentti on antanut asiasta lausuntonsa. Jäsenvaltioiden pitää panna direktiivi täytäntöön kansallisella lainsäädännöllä pääosin vuoden 2019 loppuun menneessä.

Neuvoston tiedote (englanniksi)

Lisätietoja:

Finanssineuvos Jari Salokoski, puh. 02955 30437, jari.salokoski(at)vm.fi
Erityisavustaja Elisa Tarkiainen, puh. 0400 774789, elisa.tarkiainen(at)vm.fi

Ecofin on talous- ja rahoitusasioiden neuvosto, yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.