Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Vehviläinen: Suomi vahvasti kärkimaita digissä – kunnianhimon tasoa nostetaan edelleen

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 15.3.2017 11.48
Tiedote

Suomi on digitaalisuuden edelläkävijämaita Euroopassa. EU:n komission teettämän DESI 2017 –indeksin (Digital Economy and Society Index) mukaan Suomi on toisena heti Tanskan jälkeen. Indeksi koostuu viidestä eri osa-alueesta.

Julkisten palveluiden digitalisaatiosta vastaava kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen esitteli hallituksen julkisten palveluiden digitalisaatio -kärkihankeen tilannekatsausta toimittajien digiaamukahveilla 15.3.2017.

Suomi menestyy komission vertailussa erityisesti digitaalisia perustaitoja ja osaamista mittaavalla osa-alueella sekä julkisten palveluiden digitalisaatiossa. Suhteellisesti heikoiten Suomi pärjää siirtoyhteyksien mittarilla, jossa sijoitustamme painaa kiinteiden laajakaistayhteyksien vähäisyys. Mobiiliyhteyksien osalta Suomi sen sijaan on kärjessä.

Ministeri Vehviläisen mukaan komission vertailu antaa hyvän ja luotettavan kuvan nykytilanteesta. Samalla ministeri totesi, että Suomessa ei pidä tyytyä siihen, että olemme tällä hetkellä digitaalisen kehityksen kärkimaita EU:ssa, vaan Suomen on mentävä rohkeasti ja kunnianhimoisesti eteenpäin.

"Kaikista tärkeintä on, että voimme hyödyntää digitalisaation tuomia mahdollisuuksia täysimääräisesti ihmisten arjessa ja viranomaispalveluissa", korostaa ministeri Vehviläinen.

Parhaillaan valmistelussa on tiekartan laatiminen 100 palvelusta, joissa otetaan käyttöön digitaalisuuden ensisijaisuuden periaate. Muun muassa viranomaispostin korvaava sähköinen postilaatikko on osa tätä tiekarttaa. Tiekartta kattaa vuodet 2017-2021. Hallitus on linjannut, että laintasolla turvataan asiointipalvelut muilla keinoilla heille, jotka eivät voi käyttää sähköisiä palveluja.  

Hallitus varasi vaalikauden alussa julkisten palveluiden digitalisaation vauhdittamiseen 100 miljoonan euron kärkihankerahoituksen. Rahoituksella on käynnistetty kaikkiaan 15 hanketta.

"Hallituksen kärkihankerahalla toteutetaan muun muassa tulorekisterin, sähköisen asunto-osakerekisterin, erikoissairaanhoidon Virtuaalisairaalan ja perusterveydenhuollon digitaalisten omahoitopalveluiden valmistelu. Nämä avaavat mahdollisuuksia kehittää toimintaa ja aivan uusia palveluita sekä julkisella että yksityisellä sektorilla", sanoo ministeri Vehviläinen.

Ministeri Vehviläinen korostaa, että julkisten palveluiden digitalisoimisessa on kyse hallituskausien yli ulottuvasta pitkäjänteisestä työstä.   

"Hallitus on vienyt määrätietoisesti eteenpäin viime vaalikaudella käynnistettyä kansallisen palveluarkkitehtuurin KaPA-hanketta. Tulevan kesän ja syksyn aikana voimme lanseerata kansalaisille julkisten palveluiden uuden yhden luukun suomi.fi –sivuston."

European Commission, Digital Economy and Society Index (DESI) 2017

Ministeri Vehviläisen esitys toimittajien digiaamukahveilla 15.3.2017

Lisätietoja

Ministeri Vehviläisen erityisavustaja Tuomas Vanhanen, puh. 0295 530 216
Erityisasiantuntija Olli-Pekka Rissanen, puh. 0295 530 364

Anu Vehviläinen Hallintopolitiikka Julkisen hallinnon ICT aluehallintouudistus alueuudistus-arkisto kärkihankkeet reformit