Hyppää sisältöön
Media

Suomi allekirjoitti Aasian infrastruktuuri-investointipankin perustamissopimuksen

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 29.6.2015 8.30
Tiedote

Suomi allekirjoitti tänään 29.6.2015 Aasian infrastruktuuri-investointipankin (AIIB) perustamista koskevan sopimuksen Pekingissä.

AIIB on kansainvälinen rahoituslaitos, jonka tehtävänä on tukea taloudellista kehitystä, luoda vaurautta ja edistää alueellista yhteistyötä Aasiassa investoimalla infrastruktuurihankkeisiin. Se toimii pääasiallisesti kaupallisin perustein.

Pankin jäsenyys on avoin kaikille. AIIB:n perustajajäseninä on 37 Aasian maata ja 20 Aasian ulkopuolista maata. AIIB:n on tarkoitus aloittaa toimintansa vuoden 2016 alussa. 

AIIB:n peruspääoma tulee olemaan 100 miljardia dollaria. Suomen osuus pankin pääomasta tulee olemaan 0,3 prosenttia, joka on suuruudeltaan 310 miljoonaa dollaria. Koska sisään maksettavan pääoman osuudeksi on sovittu 20 prosenttia, Suomen maksettavaksi tulee yhteensä 62 miljoonaa dollaria eli noin 56 miljoonaa euroa.

AIIB tulee investoimaan pääasiassa Aasian alueelle

Aasian infrastruktuuri-investointien tarve on mittava. Infrastruktuurin kehittäminen on tärkeää alueellisen integraation, Aasian talouskasvun sekä kestävän kehityksen kannalta.

AIIB tulee täydentämään Aasiassa jo toimivien kansainvälisten rahoituslaitosten, kuten Aasian kehityspankin ja Maailmanpankin, toimintaa.

AIIB:n keskeisiin painopistealueisiin kuuluvat energia, telekommunikaatio, vesihuolto ja ympäristönsuojelu, joissa myös Suomella on erityisosaamista.

Perustajajäsenyys tiivistää Suomen talous- ja kauppasuhteita Kiinan ja muiden Aasian alueen maiden kanssa

AIIB on keskeinen osa Kiinan pyrkimystä ottaa kasvavaa taloudellista painoaan vastaava rooli kansainvälisen talousarkkitehtuurin kehittämisessä ja ylläpitämisessä. Suomen päätös allekirjoittaa perustamissopimus on strateginen askel kohti talous- ja kauppasuhteiden tiivistämistä Kiinan suuntaan. Myös Suomen mahdollisuus tiivistää käytännönläheisiä talous- ja kauppasuhteita muiden Aasian alueen maiden kanssa vahvistuu.

Sopimus edellyttää eduskunnan hyväksymistä

Perustamissopimus edellyttää eduskunnan suostumusta. Suomen AIIB-jäsenyydestä aiheutuvat pääomaan liittyvät maksuosuudet kuuluvat eduskunnan budjettivaltaan ja tarvittavat valtuudet ja määrärahaesitykset tullaan sisällyttämään talousarvioesitykseen.

Lisätiedot

Finanssineuvos Kristina Sarjo, puh.02955 30055, [email protected]