Hyppää sisältöön
Media

Veronkierron torjunta etenee EU:ssa

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 21.6.2016 11.14
Uutinen

EU:n jäsenmaat pääsivät tiistaina 21. kesäkuuta sopuun direktiivistä veronkierron estämiseksi. Direktiivi on osa laajaa veronkierron vastaista pakettia.

Ecofin-neuvostossa käsiteltiin perjantaina 17. kesäkuuta kompromissiehdotusta direktiiviksi verronkierron estämiseksi. Kompromissiesityksestä saavutettiin poliittinen yhteisymmärrys kokouksen jälkeisessä kirjallisessa menettelyssä.  Suomi kannatti Ecofin-neuvostossa puheenjohtajan kompromissiehdotusta ja on sitoutunut direktiivin tavoitteisiin.

Hyväksyttyyn tekstiin sisältyy seuraavat säännökset:

  • korkojen vähennysoikeuden rajoittaminen
  • maastapoistumisverotus
  • yleinen väärinkäytöksiä koskeva sääntö
  • ulkomaisia väliyhteisöjä koskeva lainsäädäntö
  • verokohteluiden eroavuudet eli niin sanottu hybridisääntö.

Kompromissiteksti sisältää joitain muutoksia alkuperäiseen tammikuussa annettuun direktiiviehdotukseen.  Kompromississa ei muun muassa ole enää säännöksiä siirtymisestä vapautusmenetelmästä hyvitysmenetelmään. Hyväksyttyyn tekstiin tuli myös myöhennyksiä maastapoistumisveron ja korkovähennysrajoituksen säännösten soveltamisajankohtaan.

EU:n neuvoston tiedote (englanniksi)

Taustatietoa veronkiertopaketista (neuvoston sivut)

Lisätietoja:

Lainsäädäntöneuvos Marianne Malmgrén (veronkierron ehkäisy), puh. 02955 30163, marianne.malmgren(at)vm.fi

Ecofin on talous- ja rahoitusasioiden neuvosto, yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.