Hyppää sisältöön
Media

Vuoden 2022 ennakollinen kuntien peruspalveluiden valtionosuuslaskelma on päivitetty

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 5.10.2021 15.42
Tiedote

Syksyn 2021 kuntien peruspalveluiden valtionosuusrahoituksen päivityksessä on huomioitu valtion vuoden 2022 talousarvioesityksen mukaiset päätökset kuntien uusista ja laajenevista tehtävistä sekä verotulomenetysten korvauksista.

Myös kuntien peruspalveluiden hintaindeksi on päivitetty, ja se on ensi vuodelle 2,5 prosenttia. Lisäksi ennakollisesta valtionosuuslaskelmasta löytyy päivitetty tieto vuoden 2022 kotikuntakorvauksesta, joka perustuu päivän 31.12.2020 tilanteeseen. 

Vuonna 2022 kotikuntakorvaus perustuu ensimmäistä kertaa KOSKI-palvelun aineistoon. Muuttuneen tiedonkeruun vuoksi mahdollisista korjaustarpeista kotikuntakorvaukseen voi ilmoittaa vielä lokakuun aikana valtiovarainministeriöön. 

Päivitetyssä laskelmassa on otettu huomioon tiedossa olevat uusimmat määräytymistekijätiedot ja muut kuntien peruspalveluiden valtionosuuksiin vaikuttavat taustatiedot. Verotuloihin perustuva valtionosuuden tasauslaskelma on laskettu Verohallinnon vuoden 2020 ennakollisen, syyskuussa julkaistun maksuunpanotiedon perusteella.

Laskelma on ennakollinen. Lopullinen laskenta tehdään loppuvuodesta kaikkien määräytymistekijöiden valmistuttua. 

Lisätietoja:
Finanssiasiantuntija Unna Heimberg, puh. 0295 530 280, unna.heimberg(at)gov.fi

Hallintopolitiikka Kunta-asiat