Hyppää sisältöön
Media

Alueellistamisen uudistaminen etenee

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 11.10.2019 13.27
Tiedote

Alueellistamisen koordinaatioryhmä linjasi alueellistamisen uudistamistyön toteuttamistapaa kokouksessaan 9. lokakuuta.

Alueellistamislainsäädäntöä aiotaan uudistaa hallitusohjelman linjausten mukaisesti. Hallitusohjelman mukaan valtion työtehtäviä tulee organisoida monipaikkaisuutta ja älyteknologian mahdollistamaa paikkariippumattomuutta hyödyntäen.

Koordinaatioryhmän kokouksessa 9. lokakuuta päätettiin, että hallitusohjelman kirjausten täytäntöönpanoa varten asetetaan Alueellistamisen uudistaminen -strategiahanke. Hankkeen tavoitteena on laatia strategiset linjaukset siitä, millaista valtion toimintaa ja läsnäoloa alueilla tavoitellaan 2020-luvulla. Hankkeessa aiotaan myös selvittää, mitä alueellistamisen tavoitteiden ja toimintaperiaatteiden muutoksia tämä edellyttää.

Strategian valmistelu tehdään yhteistyössä

Strategia valmistellaan vuorovaikutteisesti ja poikkihallinnollisesti yhdessä sidosryhmien kanssa. Valmistelu sovitetaan yhteen julkisen hallinnon strategian ja valtion toimitilastrategian valmistelun sekä valtion henkilöstöjohtamisen uudistusohjelman kanssa.

Alueellistamisen koordinaatioryhmä tulee toimimaan hankkeen ohjausryhmänä. Hankkeen valmistelu jatkuu seuraavaksi niin, että valtiovarainministeriö pyytää keskeisiä tahoja nimeämään jäsenet ohjausryhmän alaisuuteen perustettavaan valmisteluryhmään. Hankkeen toiminta käynnistyy lokakuun aikana ja strategia valmistuu maaliskuun 2020 loppuun mennessä.

Koordinaatioryhmä kuuli kokouksessaan myös 1.1.2020 alkaen perustettavan Digi- ja väestötietoviraston toimipaikkaverkkosuunnitelmista. Ryhmä antaa lausunnon asiasta seuraavassa kokouksessaan 13. marraskuuta.

Lisätietoa alueellistamisesta
Valtiovarainministeriö asetti alueellistamisen koordinaatioryhmän (uutinen 13.9.2019)
Valtiovarainministeriö pyytää ehdotuksia jäseniksi alueellistamisen koordinaatioryhmään (uutinen 21.8.2019)

Lisätietoja:

Koordinaatioryhmän puheenjohtaja, valtiosihteeri Valtteri Aaltonen, puh. 040 591 1377, valtteri.aaltonen(at)vm.fi
Koordinaatioryhmän varapuheenjohtaja, finanssineuvos Anu Nousiainen, puh. 0295 530 326, anu.nousiainen(at)vm.fi