Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Digitalisaatio ja robotisaatio – teknologian uudenlaista hyödyntämistä

Valtiovarainministeriö
21.10.2016 12.52
Kolumni

Meidän on otettava harppauksia digitalisaation, keinoälyn ja robotisaation hyödyntämisessä pysyäksemme kehityksessä, sanoo VAHTI-pääsihteeri Kimmo Rousku.

Kehityksen vauhti vain kiihtyy

Lokakuun alussa Suomessa pidettiin suuri kansainvälinen seminaari, jossa osa-alueina olivat digitalisaatio, kulttuuri ja markkinointi. Eräs seminaarin viesti oli, että olemme kehittämässä useilla teknologian osa-alueilla merkittäviä innovaatioita, jotka muuttavat peruuttamattomasti käyttäjien, toisin sanoen meidän kaikkien, toimintaa ja käyttäytymistä. 

Esimerkiksi ohjelmisto- ja fyysisten robottien yleistyminen aiheuttaa merkittävän muutoksen, mikä pitää huomioida julkishallinnon toiminnan kehittämisessä. Digitalisaatio ja robotisaatio herättävät uteliaisuutemme ja houkuttelevat kokeilemaan, mutta harkinta ja maalaisjärki näiden muutosten johtamisessa ovat kuitenkin ehdottomasti tarpeen.

Teknologia – tuleeko rengistä isäntä?

Useissa teknologiatilaisuuksissa on nostettu esiin teknologian jopa ennakoitua nopeampi kehittyminen.  Nopeita muutoksia seuraa usein kysymys, milloin on oikea aika tehdä jokin iso toimintaan liittyvä muutos vai pitäisikö jäädä vielä odottamaan ja seuraamaan kehitystä?  Vastaus on yksiselitteinen: kehittämistä kannattaa tehdä NYT.

Uskon, että tulemme seuraavan kymmenen vuoden aikana loikkaamaan sellaisiin palveluihin ja yhteiskuntaan, jotka edustavat suurempaa muutosta kuin mitä olemme viimeisen yli 20 vuoden aikana kokeneet. Mieti aikaa ennen älypuhelimia, internetiä vs. nyt käytössäsi olevia asiointipalveluita, nettikauppoja sekä sosiaalisen median käyttömahdollisuuksia. Kaikki tämä tapahtuu nykyisin ajasta ja paikasta riippumatta. Millainen muutos voi olla tätä suurempi?

Robotisaatio ICT:n rinnalle

Muutoksen taustalla on uuden teknologian leviäminen perinteisen ICT:n ulkopuolelle siten, että robotisaation ja digitalisaation edellyttämää keinoälyä hyödynnetään yhä enemmän kaikilla toimialoilla. Uudet teknologiat ja niihin pohjautuvat palvelut muuttavat nykyaikaisina pitämämme nykytekniikat ja palvelut yhtä antiikkisiksi kuin aikanaan modernilta tuntuneen cd-levyn ja matkapuhelimen.

Mitä nopeammin pystymme tunnistamaan teknologian kehittymisen tuomat yhteiskunnalliset ja taloudelliset mahdollisuudet ja hallitsemaan uhat sekä sovittamaan nämä mahdollisuudet käyttöömme, sitä nopeammin voimme ketteränä kansana saavuttaa taloudellista kilpailukykyä ja hyvinvointia. Tämä edellyttää mahdollisuuksien tunnistamisen ohella ratkaisuhakuisuutta ja suurempaa harkittua riskinottoa kuin mihin olemme varovaisena, riskinottoa välttävänä kansana tottuneet.

Miten valtiovarainministeriö edistää tulevaisuuden mahdollisuuksien tunnistamista?

Valtiovarainministeriö järjestää 22.11. ”Pilkahduksia tulevaisuuteen – digitalisaation ja robotisaation mahdollisuudet” -seminaarin, jossa julkistetaan aiheeseen liittyvä raportti.

Tilaisuuden ohjelma ja ilmoittautuminen

Tervetuloa kuuntelemaan, mitä tulevaisuus tuo mukanaan ja kuinka sinä ja organisaatiosi voitte valmistautua siihen!

Kimmo Rousku

VAHTI-pääsihteeri, erityisasiantuntija
twitter: @kimmorousku
kimmo.rousku(at)vm.fi

Julkisen hallinnon ICT