Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Savukkeiden matkustajatuonti lisääntyi, nuuskan väheni

Valtiovarainministeriö 9.10.2019 9.00
Tiedote

Savukkeiden matkustajatuonti lisääntyi vuodessa 3 prosenttia ja nuuskan väheni 13 prosenttia, ilmenee viranomaisten ja alan toimijoiden teettämästä haastattelututkimuksesta.

Suomalaiset matkustajat toivat Suomeen noin 368 miljoonaa savuketta ja noin 15,8 miljoonaa rasiaa nuuskaa tämän vuoden syyskuun loppuun kestäneen 12 kuukauden aikana. Savukkeiden matkustajatuonti lisääntyi noin 3 prosenttia ja nuuskan väheni 13 prosenttia vuotta aiemmasta.

Matkustajatuontitutkimuksen tulokset eivät mittaa ammattimaista laitonta maahantuontia.

Savukkeiden tuontia on seurattu kyselyssä vuodesta 2006 alkaen. Seurantajakson aikana matkustajatuonnin kehitys on ollut laskeva. Korkeimmillaan matkustajatuonti oli runsaat 800 miljoonaa savuketta vuonna 2008.

Nuuskan matkustajatuontia tiedusteltiin kyselyssä ensimmäisen kerran vuonna 2009. Seurantajakson aikana nuuskan matkustajatuonti on lisääntynyt 5,7 miljoonasta rasiasta 15,8 miljoonaan.

Eniten savukkeita ostetaan laivalta

Savukkeiden ostopaikat jakautuivat kyselyn mukaan seuraavasti:

  • laivan myymälä: 141 miljoonaa savuketta (38 % matkustajien tuomista savukkeista)
  • Viro: 64 miljoonaa savuketta (17 %)
  • Venäjä: 33 miljoonaa savuketta (9 %)
  • jokin muu EU-maa: 62 miljoonaa savuketta (17 %)
  • lentokenttä: 38 miljoonaa savuketta (10 %)
  • muu EU:n ulkopuolinen maa: 21 miljoonaa savuketta (6 %)
  • muu ostopaikka: 9 miljoonaa savuketta (2 %).

Savukkeiden tuonti lisääntyi jostain muusta EU-maasta tai lentokentän myymälästä ja väheni Virosta. Muutokset eri ostopaikkojen osuuksissa olivat pieniä.

Omaan ja toisen käyttöön

Matkustajista 61 prosenttia toi savukkeet omaan käyttöön, 28 prosenttia jonkun toisen käyttöön ja 10 prosenttia sekä omaan että toisen käyttöön. Nuuskan matkustajatuonnissa 79 prosenttia matkustajista sanoi tuoneensa nuuskarasiat omaan käyttöön, 15 prosenttia jonkun toisen käyttöön ja 6 prosenttia sekä omaan että toisen henkilön käyttöön.

Matkustajista 20 prosenttia ilmoitti tuoneensa kerralla enemmän kuin yhden kartongin savukkeita. Luku on sama kuin vuotta aiemmin. Nuuskaa tuotiin laskennallisesti 840 grammaa kerralla paluuta kohden. Tuodut nuuskamäärät vaihtelivat muutamasta kymmenestä grammasta useisiin kiloihin.

Matkustajatuontiseurantatutkimuksen teettivät sosiaali- ja terveysministeriö, valtiovarainministeriö, Philip Morris Finland Oy sekä Tupakkateollisuusliitto ry. Kantar TNS Oy kerää tiedot haastattelemalla puhelimitse viikoittain 500:aa henkilöä. Tarkasteluajanjakson tiedot perustuvat näin ollen yli 26 000 haastatteluun.

Savukkeiden ja nuuskan matkustajatuonnin kehitys

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Jenni Oksanen, valtiovarainministeriö, puh. 02955 30577, jenni.oksanen(at)vm.fi
Puheenjohtaja Farid Hamadi, Tupakkateollisuusliitto ry, puh. 040 502 6890, farid.hamadi(at)imperialbrands.fi