Hyppää sisältöön
Media

Suomi mukaan perustamaan Aasian infrastruktuuri-investointipankkia

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 30.3.2015 14.52
Tiedote

Suomi aikoo osallistua sopimusneuvotteluihin Aasian infrastruktuuri-investointipankin (AIIB) perustamiseksi. AIIB on uusi monenvälinen kehitysrahoituspankki, joka keskittyy infrastruktuuri-investointien edistämiseen Aasian alueella. Suurin osa pääomasta tulee Aasiasta.

Osallistumalla sopimusneuvotteluihin Suomi on ilmaissut aikomuksensa liittyä Aasian infrastruktuuri-investointipankkiin perustajajäsenenä. Aloitteen AIIB:n perustamisesta on tehnyt Kiina.

Valtiovarainministeriö lähetti asiasta hyväksymiskirjeen AIIB:n sihteeristölle 27. maaliskuuta. Perustajajäsenenä Suomi tulee osallistumaan neuvotteluihin AIIB:n perussäännön laadinnasta.

– Kehittyvässä Aasiassa on valtava tarve infrastruktuuri-investoinneille. Suomen tavoitteena on, että AIIB tukee alueen infrastruktuurin kehittämistä kestävällä ja ympäristöystävällisellä tavalla, sanoo valtiovarainministeri Antti Rinne.

Sopimusneuvotteluihin osallistuminen on perusteltua myös Suomen kauppapoliittisten tavoitteiden näkökulmasta. Infrastruktuuri-investointien lisääntyminen Aasian kehittyvissä maissa voi tukea Suomen vientiteollisuutta. AIIB:n painopisteitä ovat muun muassa energia, liikenne, telekommunikaatio, vesihuolto ja ympäristönsuojelu.

 – AIIB voi tuoda tärkeän panoksen Aasian talouskasvuun. Monilla suomalaisilla yrityksillä on erityisosaamista AIIB:n painopistealueilla. Toivon, että ne pystyvät hyödyntämään tästä aukeavia mahdollisuuksia, Rinne sanoo.

Kiina suurimpana osakkeenomistajana

Joukko Aasian maiden hallituksia saavutti viime syksynä yhteisymmärryksen valtiosopimusneuvottelujen aloittamisesta AIIB:n perustamiseksi. AIIB on kuitenkin avoin kaikille valtioille: myös muut maat voivat osallistua sopimusneuvotteluihin ja tulla AIIB:n perustajajäseniksi. Suomen ohella useat muut EU:n jäsenvaltiot ovat ilmaisseet aikomuksensa osallistua sopimusneuvotteluihin ja liittyä AIIB:hen perustajajäsenenä.

Suurin osa AIIB:n pääomasta tulee Aasian maista. Suurin osakkeenomistaja tulee olemaan Kiina.

– Kiinaa on jo vuosia kannustettu ottamaan enemmän vastuuta kansainvälisten rahoitusinstituutioiden kehittämisestä, koska maan taloudellinen painoarvo on kasvanut. Kiina on nyt tähän ryhtynyt, ja Suomi haluaa osoittaa tukensa tälle pyrkimykselle, Rinne kertoo.

Neuvottelut perussäännöstä on määrä saattaa loppuun tämän vuoden aikana. Suomen pääomaosuus määräytyy osana näitä neuvotteluja.

Suomi päättää lopullisesti liittymisestään AIIB:hen valtiosopimuksen hyväksymistä koskevaa päätöksentekomenettelyä noudattaen, kun perustamissopimus on neuvoteltu valmiiksi.

Lisätietoja:

Alivaltiosihteeri Tuomas Saarenheimo, puh. 02955 30350, [email protected]
Virkamiessihteeri Kaisa Korhonen, puh. 02955 30602, [email protected]

Antti Rinne Rahoitusmarkkinat