Hyppää sisältöön
Media

EU-kokoukset
Valtiovarainministerit pyrkivät sopuun monikansallisten yhtiöiden verotuksesta ja keskustelevat Ukrainan kriisin talousvaikutuksista

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 1.4.2022 14.07
Tiedote
Valtiosihteeri Maria Kaisa Aula talous- ja rahoitusasioiden neuvostossa tammikuussa 2022.

Valtiosihteeri Maria Kaisa Aula edustaa Suomea 4.-5. huhtikuuta, kun EU- ja euromaiden valtiovarainministerit kokoontuvat Luxemburgissa. 

Talous- ja rahoitusasioiden neuvostossa (Ecofin) on esillä ehdotus neuvoston direktiivistä monikansallisia konserneja koskevan maailmanlaajuisen vähimmäisverotustason varmistamiseksi EU:ssa. Direktiivin tavoitteena on varmistaa, että suuret konsernit maksavat kansainvälisesti voitoistaan tietyn minimimäärän veroa riippumatta siitä, missä valtiossa toimintaa harjoitetaan. Ehdotuksen edistäminen on Ranskan puheenjohtajakauden keskeinen tavoite.

Toisena aiheena on Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja siihen liittyvät taloudelliset vaikutukset. Lisäksi ministerit saavat neuvostossa raportin eurooppalaisen kehitysrahoituksen rakenteen kehittämisen edistämisestä sekä jatkotoimista. 

Euroryhmässä esillä talouden näkymät ja digitaalinen euro

Euroryhmä kokoontuu maanantaina 4. huhtikuuta. Asialistalla on euroalueen taloustilanne ja näkymät, digitaalisen euron suunnittelu ja keskustelu euroalueen asuntomarkkinoista. Pankkiunionikokoonpanossa on puolivuosittainen EKP:n valvontaelimen ja yhteisen kriisinratkaisuneuvoston puheenjohtajien kuuleminen.  


Lisätietoja:

Finanssineuvos Susanna Ikonen, puh. 02955 30049, susanna.ikonen(at)gov.fi
Ministerin erityisavustaja Petra Schulze Steinen, puh. 040 671 7278, petra.schulze-steinen(at)gov.fi

 

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä Euroopan parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.
 

Rahoitusmarkkinat Talousnäkymät Talouspolitiikka