Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Heinäluoma Bilderberg-kokouksessa Ottawassa

Valtiovarainministeriö 9.6.2006 11.32
Tiedote 62/2006

Valtiovarainministeri Eero Heinäluoma osallistuu kansainväliseen Bilderberg-kokoukseen Ottawassa Kanadassa 8.-11. kesäkuuta. Konferenssin aiheina ovat mm. eurooppalais-amerikkalaiset suhteet, energia-asiat, terrorismi, maahanmuuttopolitiikka, Kiina ja Venäjä.

Bilderberg-kokoukseen osallistuu 130 vierasta, joista enemmistö tulee Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta, mutta toiminnan laajennuttua joukossa on nykyisin myös ns. kehittyvien maiden kuten Kiinan ja Intian edustajia. Mukana on kansainvälisten poliitikkojen lisäksi mm. talouselämän ja työmarkkinoiden vaikuttajia.

Kokouksessa ovat mukana amerikkalaisista huippuvaikuttajista mm. apulaisulkoministeri Robert Zoellick, presidentin talousneuvoston puheenjohtaja Allan B. Hubbard, entinen YK-lähettiläs Richard Holbrooke ja entinen ulkoministeri Henry Kissinger.

Eurooppalaisia vaikuttajia osanottajien listalla ovat mm. Sosialistisen internationaalin ja Kreikan PASOK-puolueen johtaja George A. Papandreou, Ruotsin kokoomusjohtaja Fredrik Reinfeldt, Itävallan sosialidemokraattien puheenjohtaja Alfred Gusenbauer ja EU:n energiakomissaari Andris Piebalgs.

Euroopan valtiovarainministereistä Heinäluoman lisäksi paikalla ovat Kreikan George Alogoskoufis ja Italian uusi valtiovarainministeri Tommaso Padoa-Schioppa.

Elinkeinoelämän huippuvaikuttajia kokouksessa ovat mm. amerikkalainen pankkiiri David Rockefeller, Investorin hallituksen puheenjohtaja Jacob Wallenberg sekä Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila.

Bilderberg-kokous on ollut ennen muuta amerikkalais-eurooppalaisen vuoropuhelun foorumi, jossa käydään avointa ja monipuolista vuoropuhelua kansainvälisen politiikan ja talouden kysymyksistä. Kokouksessa käytettyjä puheenvuoroja ei ole perinteisesti julkistettu.

Nimensä foorumi on saanut hollantilaisesta hotellista, jossa pidettiin ensimmäinen kokous toukokuussa 1954. Nyt Bilderberg-kokous järjestetään 54. kerran.

Lisätietoja: viestintäavustaja Jukka Halonen, p. (09) 160 32556; 040 550 5657