Usein kysyttyjä kysymyksiä valtiovarainministeriön valtiosihteeri kansliapäällikkönä -viran rekrytoinnista
Valtiovarainministeriön valtiosihteeri kansliapäällikkönä -viran nimitysprosessi etenee.
Valtiovarainministeri Matti Vanhanen on haastatellut tammikuussa 2021 (viikon 4 aikana) ne virkaa hakeneet, jotka ensimmäisen haastattelukierroksen perusteella valittiin soveltuvuusarviointiin ja jatkohaastatteluun.
Virkaan ehdotettavasta henkilöstä tehdään seuraavaksi suojelupoliisin turvallisuusselvitys, jonka valmistuminen voi kestää arviolta noin kuusi viikkoa.
Valtiovarainministeriön valtiosihteeri kansliapäällikkönä -viran uudelleen haettavaksi ilmoittamisesta tehtiin päätös 28.10.2020. Virka oli haettavana alun perin 13.10.−30.10.2019 ja sitä haki tuolloin määräaikaan mennessä kuusi henkilöä.
-
Kerromme hakijoista erillisellä tiedotteella hakuaikana sopivin väliajoin. Hakuajan päätyttyä kerromme vielä kaikkien hakijoiden nimet.
-
Hakuaika alkoi 30.10.2020 klo 8.00 ja päättyy 18.11.2020 klo 14.00.
-
Ilmoitus on nähtävillä Valtiolle.fi-sivustolla: Valtiosihteeri kansliapäällikkönä (uudelleen haettavana)
-
Viran haku oli ollut avoinna poikkeuksellisen pitkän ajan, jonka aikana Suomessa ja maailmalla on myös tapahtunut poikkeuksellisia asioita. Perusteluna päätökselle ilmoittaa virka uudelleen haettavaksi on se, että valtiovarainministeriön arvion mukaan kansainväliset ja kansalliset olosuhteet ovat muuttuneet olennaisesti syksystä 2019. Olosuhteet ovat muuttuneet olennaisesti muun muassa koronaviruksen aiheuttaman pandemian ja siitä seuranneen maailmantalouden kriisin seurauksena. Suomen talous on kärsinyt koronaviruksen seurauksena poikkeuksellisen iskun, josta toipuminen tulee viemään aikaa ja edellyttää kansainvälisten toimien lisäksi talouspoliittisten toimien valmistelua Suomessa. Julkisessa taloudessa koronakriisin seuraukset edellyttävät finanssi- ja rakennepoliittisia toimenpiteitä useiden vuosien ajan, erityisesti tällä ja seuraavalla vaalikaudella. Suomen talouspolitiikan uskottavuuden tulee olla luottoluokittajien ja kansainvälisten järjestöjen näkökulmasta riittävällä tasolla. Keskeinen valmistelu- ja koordinointivastuu näistä asioista kuuluu valtiovarainministeriölle.
Jotta nimitysharkinnassa voitaisiin huomioida kuluneen vuoden aikana muuttuneet olosuhteet ja niistä johtuvat vaikutukset viran tehtävien painotuksiin sekä hakijoiden ajantasainen kokemus, ministeriö katsoo, että viran uudelleen haettavaksi ilmoittamiselle on ollut edellä todetuista seikoista johtuva perusteltu syy.
-
Kyllä. Kaikkien virkaa hakeneiden nimet julkaistaan tiedotteella hakuaikana sopivin väliajoin ja hakuajan päätyttyä.
-
Kyllä. Viran aikaisemmat hakijat otetaan huomioon ilman uutta hakemusta, ellei hakija peru hakemustaan. Virkaa aikaisemmin hakeneilla on mahdollisuus myös täydentää hakemustaan.
-
Rekrytointiprosessin ollessa vireillä ei ole ollut tapana ottaa kantaa haastatteluihin kutsuttaviin hakijoihin.
Valtiovarainministeriön yleisenä käytäntönä on, että rekrytointiprosessin etenemisestä tiedotetaan siinä vaiheessa, kun nimityspäätös on tehty. Rekrytointiprosessissa tehdyt vaiheet, kuten haastatteluihin kutsutut, käyvät ilmi nimitystä koskevasta muistiosta, joka tulee julkiseksi nimityspäätöksen jälkeen.
-
Rekrytoinnin eri vaiheet, kuten haastatteluun kutsutut ja perusteet kutsuille, käyvät ilmi nimitysmuistiosta, joka tulee julkiseksi nimityspäätöksen jälkeen.
-
Valtiovarainministeriössä virkamiehet vastaavat rekrytoinnista. Rekrytoinnista ja sen etenemisestä tiedottaminen on keskitetty hallinto- ja kehitysjohtaja Irja Peltoselle.
-
Valtiovarainministeriön tavoitteena on, että uusi valtiosihteeri kansliapäällikkönä aloittaisi 1.1.2021. Aloituksen ajankohtaan kuitenkin vaikuttava normaalin rekrytoinnin tavoin useat valtiovarainministeriön kontrollipiirin ulottumattomissa olevat seikat, kuten nimitettävän henkilön mahdollisuudet irrottautua nykyisestä tehtävästä, laajan turvallisuusselvityksen laatimiseen käytettävä aika ja muut ennalta arvaamattomat seikat.