Alueellista varautumista häiriötilanteisiin kehitetään laajassa selvityshankkeessa
Sisäministeriö ja valtiovarainministeriö ovat käynnistäneet laajan selvityksen alueellisen varautumisen ja tilannekuvatoiminnan kehittämistarpeista. Tavoite on, että eri puolilla Suomea olisi käytössä mahdollisimman yhdenmukainen toimintamalli ja käytännöt erilaisten normaaliolojen häiriötilanteiden ja poikkeusolojen hallintaan.
Kunnilla, kaupungeilla, hyvinvointialueilla, valtion alueellisilla ja keskushallinnon toimijoilla, huoltovarmuuskriittisillä yrityksillä ja kolmannella sektorilla on keskeinen rooli alueellisessa varautumisessa. Viime vuosina erilaiset kriisit ja muutokset turvallisuusympäristössä ovat haastaneet kaikkia toimijoita. Varautumisesta on tullut entistäkin tärkeämpää, kun häiriötilanteiden hallinta on muuttunut vaativammaksi.
Selvityshankkeessa on tarkoitus arvioida, miten varautumisen alueellista yhteistyötä, koordinaatiota ja yhteistä tilannekuvatoimintaa tulisi kehittää. Hankkeessa tehdään ehdotus alueellisen yhteistyön toimintamallista ja sen ohjauksesta.
- Suomessa on tehty pitkään erinomaista työtä varautumisen eteen. Yhteinen tavoite on, että alueellisen varautumisen rakenteet tukevat erilaisten häiriötilanteiden hallintaa tehokkaasti muuttuneessa turvallisuusympäristössä, sanoo sisäministeri Mari Rantanen.
Hallitusohjelman tavoitteena on vahvistaa kokonaisturvallisuutta, kriisinkestävyyttä ja huoltovarmuutta. Valmiuteen ja varautumiseen kiinnitetään erityistä huomiota.
Tavoitteena yhtenäinen toimintamalli
Alueellisen varautumisen kehittämistarpeet ovat nousseet esille muun muassa aluehallinnon uudistuksen valmistelun aikana. Nykyisin alueilla ja toimialoilla on erilaisia alueellisen varautumisen yhteistoimintarakenteita ja käytäntöjä. Kehittämishankkeessa käynnistetään alueelliset pilottihankkeet, joista saatuja havaintoja hyödynnetään yhtenäisen toimintamallin määrittelyssä ja valtionohjauksen kehittämisessä.
- Alueellisessa varautumisessa tarvitaan sekä valtakunnallisten, alueellisten että paikallisten viranomaisten ja organisaatioiden yhteistä tilannekuvaa, tiedonvaihtoa ja koordinaatiota. Vahvistamme nyt aluehallinnon uudistuksen yhteydessä toimivimpia yhteistyön käytäntöjä ja rakenteita koko Suomessa. Pilottien tavoitteena on hakea ja kokeilla uudenlaisen varautumisen yhteistyön malleja, kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen sanoo.
Tilannekuva tukee johtamista
Hankkeessa selvitetään myös, miten häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin liittyvä tilannekuvatoiminta olisi tarkoituksenmukaista järjestää. Varautuminen, häiriötilanteet ja niiden johtaminen edellyttävät aina kattavaa tilannekuvaa, jossa tarvitaan useiden eri toimijoiden välistä tehokasta tiedonkulkua ja yhteistyötä. Hankkeessa selvitetään muun muassa teknisiä järjestelmiä, viestintäkanavia ja tiedonvaihtoon liittyviä käytäntöjä.
Osana valmistelua laaditaan lisäksi malli kriisitilanteiden alueelliseen koordinaatioon ja johtovastuisiin sekä valtion ohjauksen kehittämiseen.
Loppuraportin on määrä valmistua 30.8.2025 mennessä.
Lisätiedot:
Varautumisjohtaja Jussi Korhonen, [email protected], p. 0295 488 289 (sisäministeriö)
Neuvotteleva virkamies Ville Autero, [email protected], p. 0295 488 427 (sisäministeriö)
Neuvotteleva virkamies Virpi Mustonen, [email protected], p. 0295 530 052 (valtiovarainministeriö)