Julkaisut
Digitaalista turvallisuutta voidaan parantaa koneoppimisella
Valtiovarainministeriön uusi selvitysraportti kertoo yleistajuisesti, miten koneoppimista voidaan hyödyntää digitaalisen turvallisuuden teknisessä valvonnassa. Samalla koneoppivia järjestelmiä koskevaa ohjeistusta suositellaan tarkennettavaksi.
Raportissa käydään läpi koneoppimisen hyödyntämiseen vaikuttavaa lainsäädäntöä ja tekniikan mahdollisuuksia ja riskejä. Lisäksi arvioidaan sitä, mihin suuntaan koneoppiva valvonta on menossa sekä mitä asioita erityisesti koneoppivan järjestelmän hankinnassa tulisi ottaa huomioon.
Koneoppimisella tarkoitetaan tekoälyn osa-aluetta, jolla analysoidaan suurta määrää tietoa ja etsitään siitä lainalaisuuksia. Koneoppiva järjestelmä hyödyntää koneoppimista toiminnassaan.
Tarkempaa ohjeistusta ja tiiviimpää yhteistyötä
Valtiovarainministeriö haastatteli selvitystä varten vuodenvaihteessa 2022–2023 digitaalisen turvallisuuden ja koneoppimisen asiantuntijoita tutkimussektorilta, julkisesta hallinnosta ja elinkeinoelämästä.
Haastateltavat arvioivat, että koneoppimisen käytön keskeisin hyöty digiturvalle on parantuva ja tehostuva valvontakyky ja uusien uhkien havainnointikyky. Samalla koneoppiva valvontajärjestelmä vähentää tietoturvavalvomon rutiinityötä, jolloin ihmisen analysoitavaksi tulee merkittävämpiä tietoturvapoikkeamia. Kääntöpuoleksi haastateltavat arvioivat sen, että koneoppivat valvontajärjestelmät voivat tuoda mukanaan merkittävän määrän vääriä hälytyksiä.
Asiantuntijahaastatteluiden perusteella selvityksessä suositellaan kahta erilaista jatkokehityskokonaisuutta. Ensimmäinen suositus on, että koneoppivia järjestelmiä koskevaa ohjeistusta tulee tarkentaa ja tehdä käytännönläheisemmäksi. Toisekseen tekoälyä ja digitaalista turvallisuutta koskevan sektoreiden tulee tiivistää yhteistyötään.
Selvitysraportti toteutettiin osana valtioneuvoston Julkisen hallinnon digitaalisen turvallisuuden toimeenpanosuunnitelmaa (Haukka-hanke), ja se on suunnattu kaikille julkisessa hallinnossa digitaalisen turvallisuuden parissa työskenteleville henkilöille.
Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Niko Mäkilä, pääsihteeri, Digitaalisen turvallisuuden strateginen johtoryhmä, puh. 0295 530 188, niko.makila(at)gov.fi
Julkisen hallinnon digitaalisen turvallisuuden kehittäminen (vm.fi)
Valtioneuvoston periaatepäätös julkisen hallinnon digitaalisesta turvallisuudesta
Julkisen hallinnon digitaalisen turvallisuuden toimeenpanosuunnitelma 2020-2023