Valtioilla yhteinen tavoite aloittaa kryptovarojen tietojenvaihto vuoteen 2027 mennessä
Suomi ja useat muut valtiot ovat antaneet julkilausuman krypto- eli virtuaalivarojen raportoinnin ja tietojenvaihdon aloittamisesta vuoteen 2027 mennessä. Julkilausumassa korostetaan, että valtioiden tulee pysyä nopeasti kehittyvän ja kasvavan kryptovaramarkkinan mukana. Raportointikehyksellä pyritään varmistamaan verosäännösten noudattaminen ja ehkäisemään veronkiertoa.
Krypto- eli virtuaalivarojen raportointikehys (Crypto-Asset Reporting Framework CARF) velvoittaa kolmansille osapuolille kryptovarapalveluja tarjoavat yritykset keräämään ja ilmoittamaan vuosittain tietoja kryptovarojen käyttäjistä ja tapahtumista kotivaltionsa veroviranomaisille. Mukana olevat valtiot ovat lisäksi velvoitettuja vaihtamaan näitä tietoja automaattisesti kryptovarojen käyttäjien kotivaltioiden veroviranomaisten kanssa vuosittain. EU-jäsenvaltiot aloittavat keskinäisen tietojenvaihdon niin sanotun DAC8-direktiivin nojalla vuonna 2027.
Toinen merkittävä osa julkilausumaa liittyy finanssitilitietojen raportointia koskevan standardin (Common Reporting Standard CRS) muutokseen. Tämä standardi velvoittaa finanssilaitokset raportoimaan asiakkaidensa varoista ja tuloista kotivaltionsa veroviranomaisille ja valtiot vaihtamaan näitä tietoja automaattisesti asiakkaidensa kotivaltioiden kanssa verotuksessa hyödynnettäväksi. Vuonna 2014 OECD:ssä hyväksyttyä standardia laajennettiin tänä vuonna koskemaan myös sähköisen rahan tuotteita. Lisäksi parannettiin finanssilaitosten huolellisuusmenettely- ja raportointivelvollisuutta koskevia sääntöjä. Myös näiltä osin tietojenvaihto on tavoitteena aloittaa vuoteen 2027 mennessä. CRS-tietojenvaihdossa on tällä hetkellä mukana yli 100 valtiota ja lainkäyttöaluetta. EU-jäsenvaltiot sisällyttävät nämä muutokset vuodesta 2027 alkaen keskinäiseen tietojenvaihtoonsa, joka tapahtuu CRS-standardin sisältöä vastaavan niin sanotun DAC2-direktiivin nojalla.
Tietojenvaihdon aloittaminen edellyttää lainsäädäntömuutoksia ja tietojenvaihtosuhteiden aktivoimista muiden valtioiden kanssa.
Lisätietoja:
Erityisasiantuntija Antti Kurikka, puh. 0295 530 535, antti.kurikka(at)gov.fi