Kehittämispäällikkö Virpi Einola-Pekkinen
Yhteistyöllä kohti vastuullisempaa ja tehokkaampaa valtionhallintoa
Edistämällä yhteistyötä ja uusia tekemisen tapoja työstämme valtionhallinnossa tulee vaikuttavampaa. Yhdessä voimme paremmin vastata muuttuvan yhteiskunnan tarpeisiin. Erityisesti taloudellisesti tiukkoina aikoina yhteistyön merkitys korostuu.
Valtiovarainministeriö on yhdessä Valtiokonttorin, Senaatti-kiinteistöjen ja Valtorin kanssa luonut uusia, fiksumman työnteon tapoja valtionhallintoon yhteisen Työ 2.0 -sateenvarjon alla vuodesta 2015 lähtien. Työ 2.0 levittää työkaluja, hyviä käytäntöjä ja vinkkejä valtionhallinnon työ- ja toimintatapojen uudistamiseen. Haluamme olla vahvasti mukana työn murroksessa.
Digiloikka on jo vienyt pitkälle – seuraavaksi tarvitaan yhteistyöharppaus
Digitalisaatio on mahdollistanut uudenlaisia toimintatapoja ja parantanut työn tuottavuutta monin eri tavoin. Se ei kuitenkaan ratkaise kaikkea. Toimintatavat eivät muutu automaattisesti työympäristöjen uudistamisen, työvälineiden sähköistämisen tai tekoälyn käytön leviämisen myötä.
Tekoäly tuo mukanaan uusia mahdollisuuksia toimintatapojen ja palvelujen tehostumiseen, kunhan se valjastetaan järkevällä tavalla asiantuntijatyön tukiälyksi. Jotta onnistumme tässä globaalissa haasteessa, on tärkeää ymmärtää, että kyse ei ole ensisijaisesti teknologiasta. Tekoälynkään hyödyt eivät toteudu ilman toiminnan muutosta.
Koronapandemian myötä valtionhallinnon työpaikoilla otettiin todellinen digiloikka. Ennen koronaa muotoiltu tulevaisuuden visio – ”työtä tehdään siellä, missä se milloinkin on järkevää ja tarkoituksenmukaista” – muuttui hetkessä arjeksi. Enää emme tarvitse erityistä lupaa etätöihin tai rohkaisua Teams-kokousten pitämiseen. Nyt painopistettä tulisi siirtää painokkaasti eri yksiköiden ja koko valtionhallinnon välisen yhteistyön lisäämiseen.
Tässä ja nyt tapahtuvien, tuottavuutta parantavien säästöjen rinnalla meidän täytyy pitää katse tulevaisuudessa ja varmistaa, että toimintamme vaikuttavuus paranee pitkällä tähtäimellä yhteistyön avulla.
Ratkaisut monimutkaisiin, yhteiskunnallisiin ilmiöihin löytyvät yhteistyöllä
Hallitusohjelmassa valtionhallintoa kannustetaan etsimään uusia työtapoja ja keinoja vastata tulevaisuuden haasteisiin monialaisesti ja ilmiölähtöisesti. Yhteisiä ratkaisuja on etsitty esimerkiksi Ekosysteemikoulussa, joka käynnistyi syyskuussa kolmatta kertaa.
Ekosysteemikoulussa monialainen osallistujajoukko pysähtyy tutkimaan erilaisia ilmiöitä, niiden vaikutuksia yhteiskuntaan sekä vaihtoehtoisia tapoja niiden ratkaisemiseksi. Ratkaisuja on etsitty muun muassa nuorten väkivalta- ja jengikäyttäytymiseen, ylivelkaantumiseen, kaupunkien kestävään kehitykseen ja jatkuvaan oppimiseen. Laajojen ilmiöiden ratkaisemiseksi tarvitaan monialaista osaamista, tietoa ja kokemusta. Ekosysteemikoulussa kivutaan pois siiloista, yhdistetään resurssit ja opitaan uusia tapoja ajatella.
Muuttuvan yhteiskunnan tarpeisiin vastaamiseksi tarvitaan vakiintuneet ratkaisuyritykset haastavia vaihtoehtoja – sosiaalisia innovaatioita. Ne ovat uusia, toimivia ideoita: palveluja, tuotteita, malleja, prosesseja tai strategioita, joiden tavoitteena on parantaa ihmisten ja luonnon hyvinvointia. Sosiaaliset innovaatiot syntyvät yhteistyön tuloksena.
Valtionhallinnon kehittämisessä onnistumisen avaimena on tiivis yhteistyö yhteiskunnan eri toimijoiden välillä. Erityisesti taloudellisesti tiukkoina aikoina yhteistyön merkitys korostuu. Osaamisen, tiedon ja työpanoksen yhdistäminen on sekä vastuullista että vaikuttavaa.
Petteri Orpon hallitusohjelman tavoite hallinnonalojen välisen yhteistyön tiivistämisestä ja ilmiölähtöisyyden vahvistamisesta antaa vahvan mandaatin jatkaa työtä, jota valtiovarainministeriössä on tehty jo pitkään.
Kannustammekin koko valtionhallintoa tiivistämään yhteistyötä ja hakeutumaan uusien työtapojen pariin. Meillä on lupa ja velvollisuus tehdä työtä fiksummin.
Virpi Einola-Pekkinen
Kehittämispäällikkö