Ylijohtaja Päivi Laajala: Uusi kuntalaki parantaa luottamushenkilöiden toimintaedellytyksiä
Yksi hallituksen tavoite kuntalakia uudistettaessa on ollut vahvistaa edustuksellisen demokratian toimivuutta ja luottamushenkilötoimien houkuttelevuutta. Lisäksi halutaan antaa enemmän vaihtoehtoja siitä, millainen työnkuva ja asema luottamushenkilöllä kunnassa on.
Kuntalakiesityksessä parannetaan eri tehtävissä ja elämäntilanteissa olevien henkilöiden mahdollisuuksia hakeutua kunnallisiin luottamustehtäviin. Laissa laajennetaan luottamushenkilön oikeuksia saada vapaata työstään luottamustoimeen liittyvien tehtävien hoitamista varten.
Päätoimisella luottamushenkilöllä on myös uusi oikeus saada virka- tai työvapaata tehtävän hoitamisen ajaksi. Laissa säädettäisiin myös oikeudesta palata työhön luottamustoimen päättyessä kesken toimikauden.
− Uusilla säädöksillä parannetaan mahdollisuuksia luottamustehtävien, työn ja perhe-elämän yhdistämiseen, mikä lisää luottamushenkilötyön houkuttelevuutta. Yksittäisen luottamushenkilön aseman parantaminen voi johtaa myös laajemmin edustuksellisen luottamushenkilöjärjestelmän vahvistumiseen kunnissa, sanoi valtiovarainministeriön ylijohtaja Päivi Laajala Tulevaisuuden kunta -kiertueella Lappeenrannassa 12. joulukuuta.
Valinnanvapautta luottamushenkilötyön organisointiin
Luottamushenkilöiden aseman korostamiseksi kunnan päätöksenteossa kuntalaissa tuodaan esille vaihtoehtoisia toimielinmalleja perinteisen lautakuntamallin sijaan.
Kunnassa on mahdollisuus korostaa valtuutettujen asemaa valiokuntamallilla, jolloin kunnan toimielimiin valitaan vain valtuutettuja tai varavaltuutettuja. Puheenjohtajamallissa kunnanhallituksen jäsenet toimivat samalla lautakuntien ja valiokuntien puheenjohtajina. Näiden mallien kautta valtuuston otetta päätösvalmisteluun on mahdollista tiivistää, jolloin kuntalaisten valitsemien luottamushenkilöiden asema keskeisinä päätöksentekijöinä korostuu.
Kunnassa on uuden kuntalain myötä mahdollista valita myös päätoiminen kunnanhallituksen puheenjohtaja. Myös kunnanhallituksen varapuheenjohtajat ja valtuuston tai lautakuntien puheenjohtajat voivat toimia kunnan niin päättäessä päätoimisina tai osa-aikaisina luottamushenkilöinä.
− Kunnan päätöksentekijänä toimiminen vaatii aikaa, resursseja ja osaamista. Tehtävien vaativuus lisääntyy jatkuvasti. Tämän vuoksi yhä useammassa kunnassa tullaan todennäköisesti tarvitsemaan päätoimisia puheenjohtajia, totesi Laajala.
Lisätietoja:
Ylijohtaja Päivi Laajala, puh. 02955 30026
Lainsäädäntöneuvos Eeva Mäenpää, puh. 02955 30266
Lainsäädäntöneuvos Minna-Marja Jokinen, puh. 02955 30820