Hyppää sisältöön
Media

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni:
Koronaviruksen leviämistä rajoitetaan päättäväisin toimin

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 12.3.2020 16.17
Kolumni
Katri Kulmuni.

Koronavirustilanteen hoidossa ihmisten terveys ja turvallisuus menevät kaiken edelle. Hallitus varautuu viruksen leviämisen aiheuttamiin kustannuksiin lisätalousarviolla ja harkitsee myös muiden taloudellisten keinojen käyttöönottoa.

Koronaviruksen leviämistä on rajoitettava päättäväisin toimin. Hallitus on tänään keskustellut koronavirustilanteesta ja päättänyt uusista suosituksista viruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Hallitus suosittaa muun muassa, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka.

Valtiovarainministerinä voin taata, etteivät terveysviranomaisten tarpeelliseksi arvioimat toimet jää rahoituksesta kiinni. Hallitus varautuu koronaviruksen leviämisen aiheuttamiin kustannuksiin lisätalousarviolla.

Koronalla on erittäin suuret vaikutukset myös maailman ja Suomen talouteen. Valtiovarainministeriön, Suomen Pankin ja tutkimuslaitosten ennusteet taloudesta päivittyvät koko ajan. Tästä syystä olen perustanut valtiovarainministeriöön erillisen ryhmän, joka vastaa koronaviruksen hoitoon liittyvien talouskysymysten valmistelusta.

Yritysten maksuvaikeuksiin on käytössä suhdannelainoitusta ja käyttöpääomarahoitusta. Verotuksen puolella tuloverotuksen ennakkoveroja voidaan alentaa, kun tulosodotukset pienenevät. Varaudumme myös erääntyneiden verojen maksujärjestelyiden helpottamiseen. Toivon, että pankit huomioisivat poikkeuksellisen tilanteen käsitellessään yritysten rahoitustilannetta.

Muiden taloudellisten keinojen käyttöönoton suhteen hallitus käyttää kokonaisharkintaa. Olemme varautuneet kaikkeen. Hallitus turvaa monin eri tavoin myös ihmisten työpaikat ja yritysten toimintaedellytykset.

Turva, yhteisvastuu ja huolenpito ovat suomalaisia arvoja, ja niitä pitää nyt vahvistaa. Tässä tilanteessa hallitus turvaa terveysviranomaisten tarpeelliseksi arvioimat resurssit.

Jokainen meistä kantaa vastuuta myös omalta osaltaan. Tärkeintä on suojata taudilta erityisesti ikäihmisiä ja monisairaita. Kädet on pestävä. Sairautta ei saa levittää. Perheiden oma varautuminen on myös syytä varmistaa.

Katri Kulmuni

Valtiovarainministeri
@KatriKulmuni