Raportti: Selkeät tarjouspyynnöt kannustavat yrityksiä jättämään tarjouksen julkisissa hankinnoissa
Valtiovarainministeriön ja Kuntaliiton Hankinta-Suomi-ohjelma on selvittänyt, mitkä ovat yritysten keskeisimmät haasteet tarjouksen jättämisessä julkisissa hankinnoissa. Kyselyn perusteella merkittäviä esteitä tarjouksen jättämiselle ovat tarjoamisen raskaus, hankinnan kohteelle ja tarjoajalle asetetut vaatimukset sekä tarjouspyynnön sisällön räätälöinti niin, että vain tietyt tarjoajat pystyvät tarjoamaan.
Tarjouksen jättämishalukkuuteen positiivisesti vaikuttaa kyselyn perusteella muun muassa tarjouspyynnön selkeys, selvät vertailuperusteet ja laadun käyttäminen vertailuperusteena. Hankintayksiköiden kannattaa kyselyn perusteella kiinnittää huomiota tarjouspyyntöasiakirjojen yksiselitteisyyteen ja ymmärrettävyyteen sekä tarjouspyynnön ja sopimusehtojen selkeyteen.
Julkisiin hankintoihin jätetään verrattain vähän tarjouksia. Lisäksi yleisen käsityksen mukaan julkisiin tarjouskilpailuihin tarjoaminen on kalliimpaa kuin yksityisen puolen kilpailutuksiin. Kilpailulla on laatua parantava ja hintaa laskeva vaikutus. Siksi on tärkeä selvittää, mitkä tekijät estävät ja mitkä kannustavat tarjouksen jättämiseen. Vuonna 2021 julkisissa hankinnoissa kilpailutuksiin tuli keskimäärin 4,5 tarjousta, ja mediaani tarjousten määrä oli 3.
Kyselyyn vastasi 215 yrityksen edustajaa. Suurin osa vastaajista oli osallistunut kyselyä edeltävän vuoden aikana julkiseen kilpailutukseen. Kyselyn tuloksia hyödynnetään, kun tulevia julkisten hankintojen kehittämisen toimenpiteitä suunnitellaan.
Hankinta-Suomi-ohjelman tavoitteena on edistää julkisiin hankintoihin käytettävien varojen yhteiskunnallista vaikuttavuutta sekä julkisen talouden kestävyyttä. Kyselyn tulokset julkaistiin 20. kesäkuuta 2023.
Lisätietoja:
Erityisasiantuntija Olli Jylhä, Kuntaliitto, puh. 050 568 8247, olli.jylha(at)kuntaliitto.fi
Erityisasiantuntija Eija Riikonen, valtiovarainministeriö, puh. 0295 530 189, eija.riikonen(at)gov.fi