Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen vastainen toimintaryhmä
Suomi on vahvistanut rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämistä – pääsee pois tehostetusta seurannasta
Kansainvälinen rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen vastainen toimintaryhmä (FATF) lopettaa Suomen tehostetun seurannan. Suomi vahvistaa estämistyötä edelleen muun muassa tehostamalla tietojenvaihtoa toimijoiden välillä.
FATF osoitti Suomelle lukuisia kehityskohteita vuonna 2019, kun se antoi maa-arvionsa rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä. Suomi on raportoinut omasta edistymisestään vuosittain.
Suomi on muuttanut lainsäädäntöään
FATF korottaa neljännessä seurantaraportissaan Suomen arvosanoja, koska Suomi on muuttanut lainsäädäntöään rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä. Korotukset koskevat suosituksia kirjeenvaihtajapankeista, korkean riskin kolmansista maista, valvojien toimivaltuuksista ja sanktioista.
Toimintaryhmä on päättänyt lopettaa Suomen tehostetun seurannan, koska Suomi on edistynyt estämistyössä. Elinkeinoministeri Wille Rydman korostaa, että työ jatkuu.
”Olemme sitoutuneet vahvistamaan rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämistä niin kansallisesti kuin kansainvälisessä yhteistyössä. Parhaillaan valmistelemme lainmuutoksia, joilla tehostettaisiin tietojenvaihtoa toimijoiden välillä”, Rydman sanoo.
Hallituksen on tarkoitus antaa joulukuussa eduskunnalle esitys tietojenvaihdon parantamisesta.
Seuraava arviointi tulee 2027–2028
Toimintaryhmä laatii seuraavan maa-arvioinnin Suomesta vuosina 2027–2028. FATF on hallitustenvälinen elin, joka antaa suosituksia ja kehittää menettelytapoja rahanpesun ja terrorismin rahoituksen torjumiseksi. Ryhmä toimii hallinnollisesti Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n yhteydessä.
Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Elina Rantakokko, puh. 02955 30507, elina.rantakokko(at)gov.fi
FATFin suositukset
Taustatietoa kansainvälisestä yhteistyöstä rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisessä (rahanpesu.fi)