Tutkimus- ja kehittämistoimintaan liittyvistä tutkimusyhteistyön menoista myönnetään lisävähennys verotuksessa vuosina 2021-2025
Yritysten tutkimus- ja kehittämistoiminnan verotukseen ehdotetaan lisävähennystä, jos tutkimus- ja kehittämistoimintaan liittyy tutkimusyhteistyötä korkeakoulujen tai tutkimuslaitosten kanssa.
Lisävähennykseen ovat oikeutettuja kaikki maatalouden- ja elinkeinonharjoittajat, jotka tekevät tutkimusyhteistyötä lain määritelmän mukaisen tutkimusorganisaation kanssa. Lisävähennyksen määrä on 50 prosenttia yrityksen tutkimus- ja kehittämistoimintaan kohdistuvista yhteistyöhankkeiden alihankintalaskuista. Vähennys tehdään elinkeinotoiminnan ja maatalouden tulosta.
Lisävähennyksen enimmäismäärä verovuonna on 500 000 euroa ja alaraja 5 000 euroa. Kyseessä on uusi verotuki, joka ei ole EU-oikeuden näkökulmasta valtiontukea.
Lain tarkoituksena on kannustaa yrityksiä lisäämään yhteistyötä tutkimus- ja tiedonlevittämisorganisaatioiden kanssa. Tavoitteena on hyödyttää kumpaakin yhteistyön osapuolta sekä kannustaa toimijoita laadukkaaseen ja vaikuttavaan tutkimus- ja kehitystoimintaan.
Tavoitteena on myös yleisemmällä tasolla, että tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta lisääntyy Suomessa. Ehdotettu verovähennys on osa tavoitetta Suomen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan elvyttämisestä niin, että vuoteen 2030 mennessä tutkimus- ja kehittämistoiminnan osuus bruttokansantuotteesta olisi neljä prosenttia.
Laki on määräaikainen ja voimassa viisi vuotta, jonka aikana lisäverovähennyksen vaikuttavuutta ja toimivuutta arvioidaan.
Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2021. Lakia sovelletaan verovuosilta 2021-2025 toimitettavissa verotuksissa.
Hallitus antoi esityksen laiksi tutkimus- ja kehittämistoiminnan lisävähennyksestä torstaina 29. lokakuuta.
Esitys julkaistaan päätökset-sivulla.
Lisätietoja:
Antti Sinkman, erityisasiantuntija, puh. 029 5530 817, [email protected]
Tiia Hyysalo, veroasiantuntija, puh. 029 5530 407, [email protected]